Dubovcová prichádza s ďalšou výzvou. Čoho sa týka tentoraz?

    0
    Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová (Autor: SITA)

     Ako ďalej informoval ombudsmankin poradca pre médiá a komunikáciu Ján Glovičko, Jana Dubovcová si tento rok za jednu z priorít stanovila práve preskúmanie bezbariérových podmienok pre osoby s telesným, sluchovým alebo zrakovým postihnutím v nemocniciach a na policajných staniciach. “Po minuloročnej dobrej skúsenosti s nahlasovaním bariér na úradoch práce sa opätovne obracia na ľudí s výzvou, aby jej poskytli postrehy a skúsenosti s bariérami,” vysvetlil.

    Ombudsmanka sa takýmto spôsobom obracia na verejnosť, aby právnikom jej kancelárie poskytli informácie o bariérach na úradoch. Stačí, ak budú ľudia informovať o svojich skúsenostiach cez e-mail na adresu bariery@vop.gov.sk, kde označia, v ktorom meste sa nachádza nemocnica alebo polícia a aké bariéry v prístupe pre zdravotne postihnutých v súčasnosti má.

    Právnici následne tieto priestory preskúmajú, porovnajú a vyhodnotia v záverečnej správe tak, aby mohla Jana Dubovcová navrhnúť opatrenia. Viac informácií o výzve nájdu záujemcovia na stránke www.vop.gov.sk/bariery. “Nemocnice aj oddelenia polície sú takmer v každom meste a ich činnosť sa vo veľmi veľkej miere zakladá na osobných stretnutiach s ľuďmi. Cieľom prieskumu je vyhodnotiť, či priestory spĺňajú podmienky bezbariérovosti a povinnosť ochraňovať základné práva a slobody, ako sú dôstojnosť a rovnaké zaobchádzanie,“ vysvetlila verejná ochrankyňa práv. 

    Jana Dubovcová už v rokoch 2014 a 2015 skúmala prístupnosť a bezbariérovosť orgánov verejnej správy a samosprávy. Po prvých zisteniach z miestnych úradov, súdov či úradov práce z rôznych kútov Slovenska vyhodnotila, že slovenské úrady nemajú vždy prispôsobený vstup, klientsku zónu a pracovisko zamestnancov pre ľudí so zdravotným postihnutím. Na základe zistení sa rozhodla aj v tomto roku v tejto téme pokračovať a ako jednu z prioritných tém zvolila prieskum bezbariérovosti v nemocniciach a na policajných oddeleniach, v ktorých si ľudia vybavujú doklady.

    Vlani sa vo svojej výzve zamerala na úrady práce. Právnici si vtedy všímali bariéry, ktoré nahlasovali ľudia. No prechádzali celé budovy a všímali si ich zo všetkých stránok, ako je napríklad prístupnosť vstupov a možnosti parkovania, vnútorná orientácia, voľný pohyb po celej budove, sociálne zariadenia, prispôsobenie budov vodiacimi líniami a zvukovými majákmi pre nevidiacich či tlmočenie alebo znalosť posunkového jazyka pre nepočujúcich. Do výzvy Nahlás bariéry sa zapojilo v minulom roku 30 ľudí a organizácií z celého Slovenska, ktorí kancelárii Jany Dubovcovej poslali svoje postrehy, fotografie a zistenia.

    - Reklama -