Drzý a arogantný krok. Čoho sa Fico tak veľmi bojí, vie len on sám, hovorí opozícia k novému policajnému prezidentovi

    0
    Milan Lučanský (Autor: TASR)
    Policajným prezidentom bude podľa SaS človek s kontaktmi na závadové osoby a nevyjasnenými majetkovými pomermi. Liberáli vnímajú nomináciu Milana Lučanského ako dočasného policajného prezidenta za drzý a arogantný krok najmä Smeru voči občanom Slovenskej republiky. 
     
    „Pán Lučanský by vzhľadom na svoje kontakty na závadové osoby a nevyjasneným majetkovým pomerom nemal byť ani šéfom inšpekcie ministerstva vnútra, tobôž policajným prezidentom,“ uviedol v reakcii podpredseda SaS a tímlíder strany pre vnútornú a vonkajšiu bezpečnosť Ľubomír Galko.
     
    Podľa SaS je mimoriadne poľutovaniahodné, že táto nominácia prešla cez premiéra Petra Pellegriniho, teda človeka, ktorý sa zasadil za odchod Tibora Gašpar, a ktorý stopol nomináciu Mariána Slobodníka za šéfa Policajného zboru. 
     
    „Teraz to vyzerá tak, že išlo len o vopred vymyslenú, nečestnú a perfídnu hru, aby sa na čelo Policajného zboru dostal ešte horší policajt, ako by bol Slobodník s väzbami na Bašternáka,“ tvrdí Galko.
     
    Zvlášť odpudzujúce je podľa saskárov to, že nominácia Milana Lučanského na post policajného prezidenta sa uskutočnila aj so súhlasom strany Most-Híd. „To, čo sa stalo, je hanebné,“ dodal Ľubomír Galko.

    Pravá a ľavá ruka Roberta Kaliňáka

    Podobne kriticky sa k oznámeniu mena nového šéfa Policajného zboru postavili aj poslanci z hnutia OĽaNO. „Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) je pravou rukou jej predchodcu Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a nový policajný prezident Milan Lučanský je jeho ľavou rukou,“ povedal poslanec Gábor Grendel (OĽaNO) v reakcii. 
     
    Ministerstvo vnútra je podľa Grendela pre Smer-SD najdôležitejším rezortom v tejto vláde. „Bol preň až taký dôležitý, že vtedajší premiér Robert Fico (Smer-SD) bol ochotný obetovať pozíciu riaditeľa SIS len preto, aby MV ostalo Smeru-SD. V každej inej vláde patrí post šéfa SIS strane, ktorá nominovala premiéra. Čoho sa tak Fico veľmi bojí, vie len on sám,“ povedal Grendel.
     
    Podľa poslanca hnutia OĽaNO je škoda, že sa Saková už pri výbere dočasného policajného prezidenta neriadila princípmi, ktoré navrhuje v novom zákone o Policajnom zbore. „Keby bolo napr. verejné vypočutie, mohli sme dostať odpovede na mnohé otázky o kauzách,“ myslí si Grendel.
     
    Na sociálnej sieti sa k téme ozvala aj poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO). „Koalícia ešte včera hovorila o policajnom prezidentovi, ktorý nebude rozdeľovať spoločnosť. Dnes však predstavili ako nového prezidenta Policajného zboru človeka, ktorého do vysokých funkcií menoval bývalý minister Robert Kaliňák,“ píše na svojom facebookovom profile.  
     
    Remišová neverí, že človek, ako je Lučanský, o ktorom čítame takéto články v novinách, môže priniesť očistu polície a vrátiť jej dôveryhodnosť. „Pri Martine stavia haciendu, Ako vysvetlí tieto tajomstvá? Šéf policajnej inšpekcie mal za nelegálne peniaze získať byt na Floride,“ cituje Remišová z titulkov, ktoré sa objavili v médiách v súvislosti s Milanom Lučanským. 
     

    Iný postoj Sme rodina

    Poslanec Milan Krajniak (Sme rodina) reaguje na menovanie nového policajného prezidenta tak trochu zmierlivejšie než jeho kolegovia z opozície. Na sociálnej sieti píše, že hnutie, ktorého je členom, si chce nechať čas na hodnotenie práce nového šéfa polície. 
     
    „Ministerka vnútra Saková urobila v rámci svojich možností rozumné rozhodnutie o policajnom prezidentovi. Generál Lučanský nie je riadený žiadnym oligarchom zo zákulisia, a preto bude môcť o ďalšom fungovaní polície rozhodovať slobodne,“ myslí si Krajniak. 
     
    Postoj hnutia Sme rodina ku generálovi Lučanskému sa bude podľa Krajniaka vyvýjať v závislosti od plnenia troch podmienok, ktoré podľa kollárovcov musí napĺňať každý policajný prezident. 
     
    „Polícia musí pomáhať bežným ľuďom a chrániť ich pred tými, ktorí slušným ľuďom robia zle. Polícia musí naháňať tých zlých, ktorí porušujú zákon. Policajný prezident musí ustrážiť, aby nikto nemohol políciu zneužívať na robenie zloby voči ľuďom a voči svojim politickým a obchodným konkurentom,“ píše Krajniak o troch podmienkach na šéfa polície. 
     
     
    Doterajšieho riaditeľa inšpekcie ministerstva vnútra Milana Lučanského vymenovala v stredu do funkcie policajného prezidenta ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD). Lučanský sa ujme svojho nového postu 1. júna. Vo funkcii zostane, kým nebude v platnosti pripravovaný zákon o Policajnom zbore, ktorý mení aj spôsob voľby prezidenta Policajného zboru.
     
    autor: TASR, top

     

    - Reklama -