Drucker odmieta kritiku opozície. Žiadne 50-eurové poplatky u lekárov sa podľa neho nechystajú. Platenie sa má týkať iba hodín nad rámec bežnej ambulantnej doby

    0
    Tomáš Drucker (Autor: TASR)
    “Vôbec nerozumiem tomuto populistickému naháňaniu politických bodov. Absolútne to odmietam, považujem to za niečo absolútne nezodpovedné, pretože zavádzajú ľudí v emócii pre pár politických bodov,” povedal po rokovaní vlády Drucker. Odmieta, že by sa išiel zavádzať 50-eurový poplatok, ako to prezentovala opozícia. Deklaroval, že pre ľudí, ktorí u lekárov platiť nechcú, sa oproti súčasnému stavu nič nemení.
     
    S poslaneckým návrhom časti koalície na zavedenie doplnkových hodín sa Drucker na rozdiel od opozičných poslancov stotožňuje. Nesúhlasí ale, že ide o zavádzanie poplatkov. Platenie sa má totiž týkať iba hodín nad rámec bežnej ambulantnej doby. Pacient si v takomto prípade má zaplatiť za vyšetrenie, maximálne však 50 eur. Drucker však zdôrazňuje, že ten kto nechce, nemusí platiť ani euro. Doplnkové ordinačné hodiny majú reagovať na záujem tých ľudí, ktorým vyhovuje sa objednať a sú ochotní to aj uhradiť, keďže vyšetrenie v takomto prípade zdravotná poisťovňa nepreplatí.
     
    Pokiaľ by sa mali poplatky zaviesť v rámci bežných ordinačných hodín, mal by s tým Drucker podľa svojich slov zásadný problém. “Odmietam princíp poplatkov,” skonštatoval. Preto doplnkové ordinačné hodiny majú dostať možnosť zaviesť len tí lekári, ktorí aj odpracujú viac, aby sa neobmedzovali neplatiaci pacienti. “Neznižujeme im zdravotnú starostlivosť,” zdôraznil minister. Je presvedčený, že súčasný systém sa návrhom nijako nezmení.
     
    Poslanci parlamentného výboru pre zdravotníctvo dostali pred utorkovým (21.11.) rokovaním pozmeňujúci návrh, ktorým by sa zaviedli tzv. doplnkové ordinačné hodiny. Pacient by sa v rámci nich mohol objednať, za vyšetrenie by si však musel zaplatiť. Návrh, o ktorom sa nakoniec nerokovalo a poslanci sa k nemu majú vrátiť v utorok (28.11.), počíta s maximálnou sumou 50 eur. Opoziční poslanci tento nápad časti koalície kritizujú. Opozícia to považuje za nesociálny, nesystémový a diletantský návrh.
     
    - Reklama -