Drucker na odstrel? Fico mu vysvetlil, že „odkiaľ pokiaľ“, hovorí analytik o mantineloch ministra

    0
    Tomáš Drucker a Robert Fico (Autor: TASR)

    VšZP dala napríklad návrh na obmedzenie liečby ochorení očí. Navrhla aj zmeny v úhradách liečby hepatitídy C. Dostali by ju iba pacienti bez rizikovej anamnézy. Do tej má patriť alkohol, drogy, tetovanie či pírsing. Fico však vzápätí reagoval, že proti tomu rázne zakročí.

    Včera sa už ale zdalo, akoby VšZP žiadne zmeny ani nenavrhla. Informácie o obmedzovaní zdravotnej starostlivosti zo strany Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) označil Fico za možnú hru súkromných zdravotných poisťovní, ako získať klientov tej štátnej.

    „Pohrali ste sa s tetovanými, pohrali ste sa s dôchodcami, ktorí vraj nebudú mať prístup k liečbe sivého zákalu, šírili sa informácie, že majú prejsť akcie niektorých zdravotníckych zariadení pod VšZP, a keďže tieto informácie ste šírili brutálne, čo zodpovedá vášmu pohľadu na zdravotníctvo, požiadal som ministra, aby jasne vysvetlil, čo je na nich pravda,“ povedal Fico novinárom.

    Minister Drucker zdôraznil, že ozdravný plán neobsahuje žiadne opatrenie, ktoré by išlo proti pacientom. „Žiadna časť ozdraveného plánu v opatreniach nesmeruje k tomu, aby sa šetrilo na pacientoch,“ zdôraznil. Podľa neho úspory na pacientovi robiť nemožno, cieľom má byť redistribúcia zdrojov tam, kde to má význam.

    Závislý nestraník

    Celá kauza, ako aj včerajšia tlačovka premiéra a ministra vzbudili dojem, že nádeje, ktoré viacerí do „nezávislosti“ manažéra Druckera vkladali, boli postavené na vode. Keď pred rokom nestraník Drucker nastúpil do funkcie ministra, vylúčil, že by bol v područí kohokoľvek. Po bleskurýchlej reakcii Tomáša Druckera, v ktorej „potetovaných“ ľudí ubezpečil, že sa nemusia obávať, neváhali dokonca médiá ministra označiť za „poslušného chlapca“.

    „Fico vysvetlil ministrovi zdravotníctva, že odkiaľ pokiaľ,“ zhodnotil interakciu týchto vládnych predstaviteľov politický analytik Ján Baránek, pričom predstavy o Druckerovej nezávislosti označil za ilúziu. „Pokiaľ je v tejto vláde, musí po prvé napĺňať jej programové vyhlásenie a po druhé, ide o nominanta Smeru, ktorého politike sa musí prispôsobiť,“ zhodnotil.

    Druckerovi sa síce podarilo odstaviť najviditeľnejších predstaviteľov „chobotnice v zdravotníctve“, menovite šéfa štátnej zdravotnej poisťovne Miroslava Vaďuru a šéfku úradu pre dohľad Moniku Pažinkovú, na druhej strane však kauzami opradeného poslanca Jozefa Valockého (Smer-SD) povýšil na šéfa Národného onkologického ústavu.

    Šéf rezortu zdravotníctva má podľa všetkého, čo sa týka voľnosti pohybu, pevné mantinely. Významný vplyv v zdravotníctve si naďalej udržujú ľudia zo Smeru, najmä košický primátor Richard Raši a bývalý predseda parlamentu Pavol Paška. Na druhej strane musí čeliť aj finančnej skupine Penta, ktorá v oblasti zdravotníctva vo veľkom obchoduje. „Nemusíme mať dôkazy v rukách, vždy to tak bolo,“ myslí si Baránek.

    Drucker na odstrel?

    V kuloároch sa už nejaký čas hovorí, že Tomáš Drucker si svojou stoličkou ani zďaleka nemôže byť istý. „Hovorilo sa to aj o Kaliňákovi a nestalo sa tak,“ uviedol Baránek s poznámkou, že vylúčiť sa to nedá. Priznal tiež, že očakávania, ktoré boli s Druckerom spojené, sa nenaplnili. „Opatrenia, ktoré robil pri predpisovaní liekov, vzbudili veľkú nevôľu v radoch lekárov a pacientov,“ uzavrel Baránek.

    - Reklama -