Drucker kývol na 1600-eurový doplatok na liek pre onkopacientov. Odborníci sa postavili na zadné. A výsledok?

    0
    Tomáš Drucker (Autor: TASR)

    Pacienti, ktorí trpia leukémiou, majú podľa januárového rozhodnutia ministra zdravotníctva Tomáša Druckera za liek s názvom Imbruvica doplácať závratnú sumu 1600 eur. Kategorizačná rada ministrovi pritom odporučila, aby liek schválil bez doplatkov pre pacientov. Minister však zo zákona radu počúvnuť nemusí a ako informuje denník SME, ani to nespravil.

    Farmakoekonomická analýza vyčíslila, že ak má byť liek preplácaný z verejného zdravotníctva, pacient zaň musí zaplatiť 1598,37 eur. „Odborníkom sa doplatok zdal príliš vysoký a nesociálny,“ uviedol šéf kategorizačnej rady Jozef Slaný. Kategorizačná komisia schválila preplácanie lieku s doplatkom, voči čomu sa odvolal výrobca lieku firma Janssen Cilag, ktorá uvádza, že ich liek pacientom dokáže predĺžiť život o tri až štyri roky.

    Odvolacím orgánom je kategorizačná rada, ktorá už podľa spomínaných slov jej šéfa Slaného navrhla, aby bol liek prístupný bezodplatne. Minister Drucker pritom tvrdí, že nechcel liek pre pacientov schváliť s doplatkom. Urobil to vraj až potom, ako dostal prísľub od výrobcu, že naň dá zľavu. Firma Janssen Cilag, ktorá liek vyrába, zas tvrdí, že dala zľavu až potom, ako hrozilo, že na jej liek budú pacienti doplácať. Ich zľava je napokon taká veľká, že doplatok vynulovala a liek pre poisťovne dokonca zlacnela. Všeobecná zdravotná poisťovňa a Union už potvrdili, že ich pacienti nebudú za liek doplácať nič.

    - Reklama -