Drsné obvinenie z Turecka. Nemecko vraj kryje kurdských a ľavicových militantov

    0
    Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu (Autor: SITA)

    Čavušoglu dnes na tlačovej konferencii v Ankare uviedol, že DHKP-C a PKK sú aktívne v Nemecku, “kde podporujú tých, čo sú proti Turecku”.

    „Nemecko je krajinou, ktorá najviac podporuje teroristické organizácie (vystupujúce) proti Turecku,” vyhlásil turecký minister. Nemecko si podľa jeho názoru “myslí, že je vzorovou krajinou, vzorovou demokraciou – a Turecko je druhá trieda.” Chceme, aby s nami zaobchádzali ako rovný s rovným, zdôraznil Čavušoglu.

    Turecký minister súčasne obvinil Nemecko aj z podpory tzv. Fethullahovej teroristickej organizácie (FETÖ), ktorú vláda v Ankare viní zo zosnovania neúspešného pokusu o vojenských prevrat z júla tohto roku.

    Čavušoglu vyhlásil, že v Nemecku sa zhromažďujú peniaze na financovanie PKK, a deklaroval, že vláda v Berlíne si toho je vedomá. Dodal, že obe organizácie v Nemecku nachádzajú podporu – vysvetlil, že Berlín do Turecka nevydáva členov PKK a “otvoril náruč” aj sympatizantom FETÖ.

    Kriticky sa Čavušoglu vyslovil aj na adresu Spojených štátov, ktoré podľa neho pokračujú v dodávkach zbraní pre polovojenské oddiely sýrskych Kurdov, a to aj napriek tomu, že vláda vo Washingtone Ankare sľúbila, že so zbrojnými dodávkami prestane. Čavušoglu pripomenul, že oddiely sýrskych Kurdov sú “taká istá teroristická organizácia ako PKK”.

    Zdôraznil tiež, že Spojené štáty Turecku prisľúbili, že oddiely sýrskych Kurdov sa zúčastnia len na obliehaní mesta Rakka, ktoré je baštou Islamského štátu v Sýrii, a nevojdú aj na územie samotného mesta. Poukázal na to, že rovnaký sľub daný Ankare, ale týkajúci sa mesta Manbidž, americké velenie porušilo.

    Šéf tureckej diplomacie podľa AP vysvetlil, že Ankara dáva “prednosť tomu, aby do Rakky vstúpili miestne arabské sily podporované koalíciou vedenou Spojenými štátmi a možno zahŕňajúcou aj turecké pozemné jednotky”.

    Tieto Čavušoglove vyhlásenia odzrkadľujú obavy Ankary z rastu vplyvu a územných ziskov kurdských polovojenských oddielov podieľajúcich sa v Sýrii na bojových operáciách proti IS.

    - Reklama -