Drsné VIDEO. Francúzski policajti zdrhajú pred vandalmi. Kultúrne obohatenému Parížu sa to úplne vymklo z rúk

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Francúzsky denník Le Figaro uvádza, že neďaleko parížskej dopravnej tepny Gare du Nord robili výtržnosti stovky protestujúcich v kapucniach so zahalenými tvárami, aby ich nebolo možné identifikovať podľa kamerových záznamov. 
     
    Výtržnosti sa od začiatku februára, keď vypukli protesty na predmestiach francúzskej metropoly, postupne presúvajú k centru Paríža. Aj tento týždeň boli porozbíjané výklady viacerých kaviarní a podnikov, horeli autá v uliciach a protestujúci vyrabovali niekoľko obchodov. 
     
    Na sociálnych sieťach je množstvo záznamov od očitých svedkov, ktorí natočili dianie uplynulých dní v Paríži, a jeden z nich nerobí práve dobré meno francúzskej polícii. Z videa je vidieť, ako dve policajné autá „zaradia spiatočku“ a odchádzajú rýchlo z miesta činu, keď sa na ne po ceste rozbehne rozvášnený dav. Zdá sa, ako keby pred skupinkou vandalov utekali. 

    Od pondelka do piatka zhorelo v uliciach Paríža pri protestoch takmer 80 áut, ktoré stáli v ceste ochrancom práv, rozhnevaným krokmi polície. Nepokoje rozpútala údajná policajná brutalita počas zatýkania černošského mladíka Théa, ktorý tvrdí, že ho policajti pri zásahu znásilnili obuškom. 
     
    Polícia bije na poplach a varuje pred opakovaním situácie z roku 2005, keď pri masových protestoch v Paríži a ďalších francúzskych mestách skončilo v rukách polície viac ako 6 000 účastníkov týchto demonštrácií. Aj vtedy v uliciach horeli autá a násilné strety medzi políciou a protestujúcimi si vyžiadali vyhlásenie výnimočného stavu. Nepokoje v uliciach trvali vtedy tri týždne. Tie súčasné sa začali druhého februára. 
     
    - Reklama -