Drahí utečenci… Toľko nás stojíte, zistili v Nemecku

    0
    Ilustračné foto: vlajka Nemecka a vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Kolínsky Inštitút pre ekonomický výskum odhaduje, že za ubytovanie, stravu, oblečenie a integračnú politiku zaplatí tento rok Nemecko 21 miliárd eur a v budúcom roku dokonca 26 miliárd eur. Autori štúdie však varujú, že celkové výdavky môžu byť nakoniec ešte oveľa vyššie a konečné čísla sa budú odvíjať od počtu prichádzajúcich migrantov. Samotné hlavné mesto Nemecka Berlín budú utečenci stáť 600 miliónov eur len na ubytovaní. Podľa plánu by si malo mesto za túto sumu prenajať dvadsaťdva hotelov.

    Berlínske úrady počítajú s prenájmom 10 000 hotelových izieb, kde sa platí minimálne 50 eur za noc, a ako ďalej uvádza nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, celkové náklady na integračný program pre jedného utečenca by mali predstavovať 18 500 eur ročne. Ak sa hotely a úrady dohodnú, mali by na tom prevádzkovatelia hotelov zarobiť. Nemecká vláda bude garantovať mieru obsadenosti hotelov utečencami z 95 %, čo je o tridsať percent viac ako priemerná obsadenosť berlínskych hotelov.

    Kritici tejto dohody poukazujú na to, že pri jej uzavretí hrozí riziko korupcie a zneužívania, pretože dohoda bola dojednaná v tajnosti a bez výberového konania. Ako uvádza britský denník The Express, nemeckí daňoví poplatníci rozhodnutie vlády na sociálnych sieťach hojne kritizovali a iní sa prisťahovaleckej politike Angely Merkelovej rovno vysmievali. Priamo v Berlíne je zatiaľ ubytovaných asi 80 000 migrantov, ktorí prebývajú v päťdesiatich telocvičniach a iných priestrannejších budovách, ktoré patria mestu. Sedemtisíc migrantov sa napríklad nachádza na bývalom letisku, kvôli čomu museli úrady zmeniť zákon upravujúci pohyb v priestore tohto typu.

    Nemeckí politici sú si vysokých nákladov na utečencov vedomí a minister financií Wolfgang Schäuble preto pred dvoma týždňami navrhoval zaviesť vo všetkých členských štátoch Európskej únie špeciálnu daň na benzín a získané prostriedky použiť na riešenie migračnej krízy. Jeho návrh sa však doma v Nemecku ani na celoeurópskej úrovni nestretol s veľkým pochopením. Nemecko teda zatiaľ prikročilo k odoberaniu cenností nad určitú peňažnú hranicu utečencom a týmito finančnými prostriedkami by malo aspoň čiastočne pokryť vznikajúce náklady.

    Okrem ubytovania, ošatenia a stravy však Nemecko musí počítať s investovaním vysokých finančných prostriedkov do integrácie utečencov na nemecký pracovný trh. Ifo Institute už vlani na jeseň vo svojej analýze odhadol, že na tento účel bude Nemecko potrebovať minimálne desať miliárd eur. Peniaze pôjdu na jazykové kurzy a ďalšie odborné vzdelanie, pretože značná časť migrantov v súčasnosti nemá nemeckému trhu práce čo ponúknuť. Nemecký rozpočet v ostatných rokoch vykazoval prebytok, ktorý, ako už avizoval Schäuble, pôjde na utečencov. Podľa mnohých expertov však zostáva otázkou, či bude takýto postup udržateľný aj počas ďalších rokov.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -