Dozorca z nacistického vyhladzovacieho tábora si vypočul svoj trest. Hanbím sa, priznal

    0
    Reinhold Hanning (uprostred), ktorý pôsobil ako dozorca vo vyhladzovacom tábore Auschwitz-Birkenau (Autor: TASR)

     “Boli ste takmer dva a pol roka v Auschwitzi a tým ste napomáhali masovému vraždeniu,” uviedla sudkyňa Anke Gruddová v odôvodnení rozsudku, proti ktorému ešte možno podať odvolanie. Hanning počas štvormesačného procesu priznal, že bol členom strážnych oddielov nacistickej organizácie SS. Vyhlásil, že cíti hanbu, že vedel o masovom vraždení Židov a nič proti tomu neurobil. V tábore Auschwitz pracoval od začiatku roka 1942 do júna 1944.

    Prokuratúra žiadala pre Hanninga šesť rokov väzenia. Obhajcovia požadovali jeho oslobodenie od obžaloby s tým, že na procese neboli predložené žiadne dôkazy o jeho priamej účasti na konkrétnych činoch – nikoho podľa nich nezabil, nebil ani pri tom nepomáhal. Hanning prijal verdikt bez zjavnej reakcie, podobne, ako sledoval celý priebeh procesu. Ľudia, ktorí prežili väznenie v Auschwitzi, ho bezvýsledne žiadali o podrobnejšiu výpoveď. V osobnom vyhlásení Hanning povedal len to, že hlboko ľutuje, že “patril k zločineckej organizácii”.

    Hanning je druhým bývalým príslušníkom SS, ktorého v poslednom čase odsúdili za spoluvinu na vraždení v Auschwitzi. V júli 2015 dostal Oskar Gröning, označovaný za “účtovníka z Auschwitzu”, trest štyri roky väzenia za napomáhanie vražde v 300.000 prípadoch. Tento verdikt zatiaľ nie je právoplatný, keďže Spolkový súdny dvor ešte musí rozhodnúť o revízii.

    - Reklama -