Doživotný trest pre žiadateľa o azyl v Rakúsku. Má toho na konte naozaj dosť

    0
    ILUSTRAČNÁ SNÍMKA (Autor: archív)

    Rakúske súdy majú s kriminálnikmi z radov migrantov viac než bohaté skúsenosti. Len málokedy však prikročia k takým vysokým trestom, aký bol nútený udeliť súd v meste Krems an der Donau. Rozsudok síce zatiaľ nie je právoplatný, ale aj keby nakoniec došlo k zníženiu trestu, palestínsky žiadateľ o azyl sa na slobodu len tak skoro nedostane. Priaznivec a zrejme aj člen hnutia Hamas bol totiž usvedčený zo spáchania teroristických činov a uznaný vinným vo všetkých bodoch obžaloby.

    Ešte počas svojho pobytu v Gaze vyzýval na vraždenie Izraelčanov a veľmi sa nepolepšil ani po svojom zatknutí v Rakúsku. Už ako väzeň vo viedenskom Josefstadte odporoval úradom a krivo obvinil miestneho väzenského lekára. Štátny žalobca získal usvedčujúce dôkazy aj vďaka mobilnej komunikácii obžalovaného a jeho pochybnej minulosti. V Izraeli – aj napriek svojmu mladému veku – strávil deväť rokov vo väzení za pokus o vraždu. Okrem toho sa dopustil aj ďalších zločinov.

    „V jeho prípade som požadoval maximálnu výšku trestu. Treba vyslať jasný signál, že takýmto spôsobom sa skrátka nikto nemôže dožadovať politických práv,“ cituje server vyjadrenie sudcu a dodáva, že proces sa odohrával za mimoriadne prísnych bezpečnostných opatrení. Úradom sa síce nepodarilo dokázať, že by obžalovaný konal na priamy rozkaz hnutia Hamas, ale jeho výpoveď na výsluchu bola údajne veľmi podozrivá. Ako keby sa snažil „niečo“ alebo „niekoho“ kryť.

    „Značne nápadné sú jeho protirečivé vyhlásenia. Na niektoré veci odpovedal až desaťkrát a zakaždým inak.“ Pri komunikácii na sociálnych sieťach navyše používal „tajné kódy“. Napríklad slovo „jablká“ pre granáty, „opicami“ nazýval Židov. Obžalovaný mal vyhlasovať, že je hrdým členom hnutia Hamas. Svoje radikálne postoje podľa mnohých svedectiev nezmenil ani po deviatich rokoch strávených v izraelských väzniciach.

    Obžalovaný sa na súde sťažoval, že ho vo väzení týrali. Jeho tvrdenia však označil prokurátor za nepravdy. „Dvadsaťsedemročného žiadateľa o azyl z Palestíny nikto vo väzení nebil. Jeho obvinenia, že mal niečo také nariadiť väzenský lekár, sú skutočne absurdné,“ píše Kronen Zeitung s tým, že obžalovaný všetky obvinenia odmieta a považuje sa za nevinného. Jeho advokát sa s najväčšou pravdepodobnosťou proti rozsudku odvolá.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -