Dovezieme masy migrantov, ktorí nahradia našich dôchodcov. Všetci zarobíme. Soros má s Európou veľké plány

    0

    Multimiliardár a zakladateľ globálnej siete mimovládnych organizácií Open society foundations George Soros predstavil svoju víziu, ako by vraj mohli krajiny Európskej únie zarobiť na súčasnej migračnej kríze. V denníku Die Welt popisuje „sedem pilierov“, o ktorých je presvedčený, že v tomto smere pomôžu. Proimigračná politika je pre Sorosa a jeho sieť mimovládok typická. Nadácia otvorenej spoločnosti má svoje zastúpenie aj na Slovensku.

    Podľa Sorosa je dôležité, aby Európania vytvorili priaznivé prostredie a privítali migranov z krajín tretieho sveta. Rastúci odpor voči migrantom a s ním spojené šírenie xenofóbie a rasizmus považuje za hrozbu najmä v prípade, ak by v blížiacich sa voľbách v Nemecku, Francúzsku a Holandsku zvíťazila krajná pravica. Tá má vo viacerých štátoch EÚ stále väčšiu podporu voličov.

    Príchod veľkého množstva migrantov z Afriky a Blízkeho východu prináša podľa Sorosa Európe oveľa viac výhod než problémov. „Vzhľadom na starnúcu populáciu v Európe prevažujú výhody masovej migrácie nad problémami, ktoré sa s ňou spájajú,“ tvrdí americký miliardár.

    Migranti sú prínos…

    Napriek tvrdeniam, že migranti sú pre Európu prínosom, Soros tvrdí, že Európska únia by mala ročne minúť aspoň 30 miliárd eur na starostlivosť o migrantov, ktorí prichádzajú z krajín mimo EÚ.  Toto tvrdenie je však úplne v súlade s predošlými vyhláseniami amerického boháča. Už viackrát sa totiž objavili Sorosove výzvy, v ktorých apeloval na členské štáty Únie, aby si požičali peniaze na zabezpečenie migrantov.

    Sú to navyše práve migranti bez pracovných skúseností v odbore pochádzajúci z chudobných regiónov Afriky, ktorí sa podľa Sorosa Európe najviac vyplatia. Čísla však hovoria niečo iné. Podľa štatistík stoja migranti z krajín mimo EÚ britskú štátnu pokladnicu v prepočte vyše 18 miliárd eur ročne. Nezamestnanosť medzi migrantmi naprieč Európskou úniou je údajne až dvojnásobná v porovnaní s nezamestnanosťou miestnych obyvateľov.

    Nejde pritom len o Britániu, ale aj ďalšie krajiny, ktoré sú obľúbenou destináciou migrantov z Blízkeho východu a Afriky. Napríklad v takom Holandsku žije doteraz zo štátnej podpory až 65 % migrantov, ktorí prišli do krajiny po roku 1990 zo štátov mimo EÚ.

    Neudržateľný stav

    Prijímanie migrantov v snahe omladiť populáciu Európy a naštartovať ekonomický rast tak, ako to odporúča George Soros, je však podľa viacerých odborníkov riskantné. Riaditeľ výskumu newyorského Centra pre štúdium migrácie (Centre for Migration Studies) Joseph Chamie prirovnáva masový „dovoz“ migrantov k Ponziho schéme.

    Slovné spojenie Ponziho schéma označuje podvodné investičné operácie, pri ktorých investori zveria financie fondu, aby ich zúročil, ale ten ich už ďalej neinvestuje a namiesto toho vypláca peniaze z fondu len niektorým veriteľom. Keď prostriedky dôjdu, fond krachne a vyplatení sú opäť len vyvolaní veritelia.

    Presne taká situácia podľa Josepha Chamieho z Centra pre štúdium migrácie hrozí aj v prípade príchodu veľkého množstva migrantov. Tí podľa Chamieho totiž síce zdvihnú zárobky firiem, ale bude to na úkor kvality života. Masová migrácia síce znamená vyšší dopyt, spotrebu aj zisky, ale takýto systém je podľa Chamieho dlhodobo neudržateľný.

    „Keď táto (migračná) bublina spľasne a ekonomika sa scvrkne, schéma sa sa začne otáčať špirálovite smerom nadol, čo povedie k vyššej nezamestnanosti, zníženiu miezd a nárastu počtu zadlžených ľudí aj bezdomovcov. Stále viac mužov, žien a ich detí bude potrebovať podporu,“ konštatuje Chamie.

    Sorosovi to neprekáža

    Riaditeľ newyorského Centra pre štúdium migrácie varuje, že masová migrácia do Európy síce zvýši zisky pre korporácie vďaka navýšeniu počtu obyvateľov, ale na druhej strane na to doplatí verejnosť, ktorá bude musieť zaplatiť výdavky na vzdelávanie, zdravotníctvo, bývanie a boj s rastúcou kriminalitou zo svojich daní.

    Napriek takýmto varovaniam amerických odborníkov George Soros pokračuje v podpore migrácie. Koncom septembra vyhlásil, že investuje do pomoci utečencom po celom svete pol miliardy dolárov. „Budeme investovať do startupov, zavedených spoločností, sociálnych iniciatív a podnikov, ktoré si založia migranti a utečenci,“ uviedol Soros.

    - Reklama -