Dôvera Rusov v Putina sa opäť zvýšila

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: SITA)

    Zvlášť vysokej obľube, 88,9 percenta respondentov, sa najvyšší ruský predstaviteľ tešil krátko po tom, ako Rusko začalo bombardovať ciele v Sýrii v snahe pomôcť sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi v boji proti miestnym radikálom.

    Prieskum z uplynulých dní tiež ukázal, že 61 percent Rusov je presvedčených, že Rusko sa uberá správnym smerom. V septembri zastávalo podľa strediska Levada tento názor 55 percent respondentov. Stredisko pripúšťa odchýlku oboma smermi o 3,4 percentuálneho bodu.

    Putin stojí pri kormidle moci v Rusku od začiatku tisícročia, aj keď v roku 2008 musel pre ústavu prejsť na štyri roky do úlohy šéfa vlády. Jeho znovuzvolenie na jar 2012 sprevádzali do tej doby nevídané protivládne demonštrácie, ale on odpor rýchlo potlačil. Putinova obľúbenosť potom prudko stúpla v marci 2014 po anexii Krymu a teraz aj po ruských náletoch v Sýrii.

    Súčasný mandát vyprší prezidentovi v roku 2018. Na otázku americkej televízie CBS, či bude znovu kandidovať, v ostatnom čase odpovedal, že to „bude závisieť od situácie v krajine, vo svete a od vlastnej nálady“.

    autor: vam, čtk

    - Reklama -