Dotácie na nákup elektromobilov sa minuli za štyri minúty

    0
    Snímka z podujatia Deň ekomobility v Bratislave 21. septembra 2019. Podujatie sa uskutočnilo na pôde ministerstva hospodárstva SR kde sa predstavilo viacero výrobcov a predajcov ekologických vozidiel. (Autor: TASR)

    Ministerstvo hospodárstva (MH) SR vo štvrtok (12. 12.) anulovalo pre technické problémy všetky predchádzajúce registrácie a zvýšilo pre veľký záujem sumu určenú na dotácie z piatich na šesť miliónov eur.

    Záujem o dotácie niekoľkonásobne prekračuje objem prostriedkov vyčlenených na podporu nákupu elektromobilov.

    “K novej registrácii sa pristúpi aj preto, že úvodné minúty ukázali obrovský záujem verejnosti, keď už v priebehu pár minút stránka zaznamenala 8000 návštevníkov,” uviedlo minulý týždeň MH.

    V pondelok už bolo v čase otvorenia registrácie pripojených na stránke chcemelektromobil.sk asi 3000 ľudí.

    Na nákup nového vozidla s čisto elektrickým pohonom bolo možné získať príspevok 8000 eur, v prípade plug-in hybridu to je 5000 eur. Podporu by tak mohlo získať maximálne 750 vozidiel na čisto elektrický pohon, resp. 1200 plug-in hybridov.

    Elektronická online registrácia je prvým krokom k úspešnému získaniu dotácie. Rezort hospodárstva podpíše s úspešnými žiadateľmi zmluvu o poskytnutí dotácie.

    Tí budú mať 12 mesiacov na to, aby si kúpili auto a následne im štát dotáciu refunduje. Automobil budú musieť vlastniť minimálne dva roky a nebudú môcť využiť leasing.

    Fyzická osoba nepodnikateľ a subjekty verejnej samosprávy mali možnosť získať podporu na jedno vozidlo, podnikateľov bude obmedzovať maximálna povolená výška dotácií od štátu v súlade s legislatívou EÚ.

    Maximálna obstarávacia cena vozidla, na ktoré bolo možné získať dotáciu, je 50.000 eur s daňou z pridanej hodnoty (DPH).

    - Reklama -