Dostanú sa z basy? O sťažnosti Daňa a Vaského bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave

    0
    Na archívnej videosnímke zľava Martin Daňo a Rudolf Vaský (Autor: YouTube.com)

    O sťažnosti dvojice voči obvineniu za pokračujúci prečin výtržníctva po predložení zo strany vyšetrovateľa bude zase rozhodovať príslušná Okresná prokuratúra (OP) Bratislava I.

    Väzobnému stíhaniu predchádzali obavy, že budú páchať trestnú činnosť

    “Uznesenie OS Bratislava I zo dňa 16. decembra minulého roku bolo expedované procesným stranám. Prvostupňový súd, keď bude mať vykázané doručenie uznesenia od všetkých procesných strán (tzv. doručenky) a po doručení písomne odôvodnenej sťažnosti v ním určenej lehote procesným stranám, môže predmetnú vec predložiť odvolaciemu KS v Bratislave na rozhodnutie o podanej sťažnosti,” uviedol na otázku TASR týkajúcu sa väzby hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.

    “O sťažnosti obvineného Martina D. a Rudolfa V. voči uzneseniu o vznesení obvinenia zo dňa 12. decembra 2019 doposiaľ nebolo rozhodnuté, keďže sťažnosť, respektíve sťažnosti a ich písomné odôvodnenie neboli doposiaľ predložené OP Bratislava I,” uviedol zase na záver týždňa pre TASR prokurátor a hovorca KP v Bratislave Matej Izakovič.

    O väzobnom stíhaní Martina Daňa a Rudolfa Vaského rozhodol sudca OS Bratislava I 16. decembra minulého roku, a to z obavy, že budú pokračovať v trestnej činnosti.

    “Obvinení aj prokurátor podali sťažnosť, o ktorej bude po doručení rozhodovať KS v Bratislave,” uviedol Adamčiak.

    Obhajca Para samotné obvinenie komentovať nechcel

    Ten spresnil, že sa prokurátor odvolal preto, že v prípade oboch obvinených súd neakceptoval kolúzne a útekové dôvody väzby, ale iba preventívne.

    “Z nášho pohľadu ide o prísne rozhodnutie,” povedal vtedy na margo rozhodnutia súdu obhajca obvinených Marek Para. Samotné obvinenie komentovať nechcel, avšak uviedol, že jeho klienti často komentujú háklivé témy.

    Obaja obvinení sa podľa vyšetrovateľa dopúšťali zločinu cez internet

    Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) oboch obvinených obvinil za opakujúci sa pokračovací prečin výtržníctva spáchaný formou spolupáchateľstva a závažnejším spôsobom konania na viacerých osobách.

    Daňovi bolo vznesené aj obvinenie ako samostatnému páchateľovi. “V prípade jedného skutku mu bolo vznesené obvinenie aj za prečin podnecovania,” podotkla polícia.

    Obaja obvinení sa podľa vyšetrovateľa dopúšťali páchania takýchto skutkov verejne prostredníctvom internetu.

    Vzhľadom na prebiehajúce úkony sa polícia nemôže vyjadrovať k obsahovej stránke stíhaných skutkov ani k dôvodom navrhovanej väzby. NAKA oboch obvinených zadržala 13. decembra.

    Daňo čelí tiež obvineniu zo spáchania daňového podvodu.

    - Reklama -