Dostala ho pizza. Takto chytili strojcu parížskych útokov

    0
    Zatknutie Salaha Abdeslama v bruselskej štvrti Molenbeek (Autor: SITA)

    Muž, ktorý bol od parížskych útokov zo 14. novembra na úteku, sa s pomocou svojich priateľov dostal z Francúzska a v Belgicku prežil nepozorovane viac ako 120 dní. Osudnými sa mu stali odtlačky prstov, ktoré zanechal na pohári, a vyšetrovatelia priznali, že ich na správnu stopu naviedla aj neobvykle veľká objednávka z pizzerie.

    Potvrdené podozrenie

    Polícia mala od začiatku podozrenie, že sa Abdeslam ukrýva v bruselskej štvrti Molenbeek, ale táto stopa ochladla a nádej priniesol až minulý utorok, keď polícia v spolupráci s francúzskymi vyšetrovateľmi v inej časti mesta prehľadala úkryt teroristov, ktorý mal byť prázdny. Opak bol však pravdou a polícia zabila jedného z militantov, ktorý strieľal po mužoch zákona, kým dvaja jeho kumpáni utiekli po strechách.

    Po prehľadaní bytu na predmestí Bruselu, v ktorom sa militanti ukrývali, objavili vyšetrovatelia odtlačky prstov Salaha Abdeslama na jednom z použitých pohárov. To ich presvedčilo o tom, že podozrivý terorista, zodpovedný za spáchanie vlaňajších atentátov v Paríži, je stále v Bruseli.

    Prezradila ich pizza    

    Po zisteniach, že Abdeslam je pravdepodobne ešte stále v Bruseli, sústredila polícia pátranie znova do prevažne moslimskej štvrti Molenbeek, kde podozrivý v minulosti býval. Počas sledovania domu na Rue Quatre-Vents polícia nadobudla podozrenie, že obyvatelia tejto ulice ukrývajú väčšiu skupinu ľudí.  
     
    Podozrenie nabralo podľa denníka Politico reálne kontúry, keď istá žena z domu urobila neobvykle veľkú objednávku z tamojšej pizzerie. Pri zásahu polícia objavila ženu, ktorá sedela v kuchyni spolu s dvomi kamarátmi, niekoľkými deťmi a Salahom Abdeslamom. Teroristu postrelili policajti do nohy a zatkli aj jeho komplica.

    Terorista Salah Abdeslam, ktorý sa podieľal na vlaňajšom parížskom masakri, sa ukrýval u trojice príbuzných. Konkrétne mená sa na verejnosť nedostali. Denník The Independent uviedol len krstné mená trojice Abdeslamových rodinných príslušníkov, ktorú zadržali z dôvodu ďalšieho vypočúvania. V rukách polície skončili údajne Abida A., Sihane A. a Djimela M. V byte boli okrem dospelých aj tri deti.

    Rozsiahlejšie sprisahanie

    Podľa vyšetrovania boli útoky v Paríži súčasťou rozsiahlejšieho sprisahania. Abdeslamov sfalšovaný pas a belgický občiansky preukaz našli vyšetrovatelia počas minulotýždňovej utorňajšej razie v bruselskom predmestí Forest. Po zatknutí Salaha Abdeslama zostáva na úteku už len jediný muž podozrivý z účasti na prípravách a spáchaní teroristických útokov v Paríži. Ide o Mohameda Abriniho, ktorého zachytili bezpečnostné kamery spolu s Abdeslamom na čerpacej stanici dva dni pred útokmi v Paríži.

    VIDEO Zatknutie Salaha Abdeslama z 18. marca 2016

    Zbabelý terorista

    Aká bola v skutočnosti pravá úloha Salaha Abdeslama, nie je podľa vyšetrovateľov tak celkom jasné. Podozrivý je z toho, že pomáhal vyrábať výbušniny, prenajal autá použité pri útokoch a zaobstaral aj miesta, kde sa militanti ukrývali. Najdôležitejšiu úlohu mal potom pravdepodobne 13. novembra, keď svojich kumpánov rozvážal po Paríži na miesta jednotlivých útokov.

    Vyšetrovatelia veria, že Abdeslam najprv zaviezol militantov na miesta útokov a následne opustil prenajaté auto. Neurobil však pravdepodobne všetko, čo mu militanti prikázali. Polícia totiž našla v smetnom koši samovražednú vestu, a preto vznikli špekulácie o tom, že Abdeslam neuposlúchol rozkaz spáchať samovražedný atentát, tak ako to urobil jeho brat, ktorý sa počas útokov odpálil pred parížskou reštauráciou.

    Abdeslam údajne prešiel na stranu radikálnych islamistov počas pobytu vo väzení, kde si odpykával trest za drobné krádeže. Práve v base sa zoznámil s mozgom celej teroristickej operácie Abdelhamidom Abaaoudom, ktorý bol pravdepodobne tým, kto Abdeslama priviedol na cestu radikálneho islamu.

    - Reklama -