Dostál odmieta nezverejňovanie rozhodnutí o odposluchoch, Gál zmenu obhajuje

    0
    Ondrej Dostál (Autor: TASR)

    “Navrhuje sa utajiť celá kategória informácií. Nie iba informácie, ktoré majú nejaký bezpečnostný význam či obsahujú utajované skutočnosti, ale paušálne všetko. Neexistuje na to legitímny dôvod,” uviedol v pléne Dostál, podľa ktorého by to znamenalo obmedzenie kontroly súdov.

    Gál nesúhlasí. “Sú veci, ktoré nepatria všetkým, ale iba tým, ktorých sa týkajú. Niektoré informácie na verejnosť nepatria z bezpečnostných dôvodov,” povedal Gál, ktorý hovorí o potrebe ochrániť informácie a ľudí.

    Dostál spochybnil aj proces prijímania novely. Tá totiž nebola v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Gál už nedávno vysvetľoval, že ide o mimoriadnu okolnosť a bola ohrozená bezpečnosť krajiny. “Krajský súd v rozpore s praxou a názorom ministerstva spravodlivosti zverejnil informácie, ktoré zverejniť nemal a keďže vznikol aplikačný problém, tak kvôli právnej istote sme upravili to, že metadáta, ktoré sú v telekomunikačnom systéme, tiež nemôžu byť zverejňované,“ vysvetľoval ešte v apríli Gál.

    Novela má teda zaviesť výnimku z plošného sprístupňovania všetkých súdnych rozhodnutí, a to práve vo vzťahu k súhlasom súdu s poskytnutím údajov tvoriacich predmet telekomunikačného tajomstva, súhlasom na použitie informačno-technických prostriedkov a príkazov súdu vydávaných podľa Trestného poriadku.

    - Reklama -