Dostál nepovažuje advokáta Mišíka za vhodného kandidáta do Súdnej rady. Podieľal sa na škandalizácii prezidenta Kisku a má prepojenia na Bašternáka

    0
    Ondrej Dostál. Foto: TASR

    Mišík, ktorého presadzuje v parlamente Smer-SD po odstúpení štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej z kandidatúry, je pomerne neznámou osobou, uviedol Dostál. Pripomenul, že o ňom nemala informácie ani ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) či kolega v ústavnoprávnom výbore Peter Kresák (Most-Híd). Dostál však vidí tri dôvody, ktoré Mišíka diskvalifikujú.

    „Pred prezidentskými voľbami sa zapojil do škandalizácie Andreja Kisku po boku bývalého podporovateľa Mečiarovho HZDS, neskôr odsúdeného za korupciu,“ informoval. Mišík v čase prezidentskej kampane v roku 2014 zastupoval klientov bývalých Kiskových firiem a na tlačovej konferencii kritizoval ich podnikateľskú činnosť ako protizákonnú, a to spolu s iným prezidentským kandidátom Viliamom Fischerom. Známeho kardiológa odsúdil súd za branie úplatku.

    Dostálovi sa nepozdáva ani to, že Mišík má spoločného biznis partnera s Ladislavom Bašternákom. Spolu s Ivanom Piterkom je konateľom spoločnosti A.R.K. technické služby, s. r. o., pričom Piterka bol v rokoch 2011 – 2016 spoluvlastníkom a spolukonateľom firmy N-Bonaparte, kde bol druhým spoluvlastníkom Bašternák. Poslanec napokon upozornil na podnikateľskú činnosť Mišíkovej firmy A.R.K. Tá totiž robí podľa neho „výhodný biznis“ s mestom Bratislava, ktorému na základe dlhodobej zmluvy zabezpečuje údržbu komunikácií.

    „Teda výhodný pre A.R.K., pre mesto nie. Na základe výsledkov kontroly hlavného kontrolóra Bratislavy v A.R.K. požiadali v novembri 2017 poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva primátora Iva Nesrovnala o podanie podnetu na políciu na prešetrenie finančných podvodov a o začatie rokovania s priamymi dodávateľmi upratovacích a udržiavacích služieb, bez A.R.K,“ priblížil Dostál.

    „Ak sa má stav slovenského súdnictva zlepšiť, zloženie Súdnej rady je jednou z najdôležitejších vecí. Možno úplne najdôležitejšou. A preto treba k výberu jej členov pristupovať čo najzodpovednejšie,“ apeloval Dostál. „Smer-SD po neprijateľnej kandidátke Jankovskej prišiel pred poslancov parlamentu s ďalším kandidátom, ktorý nie je vhodným adeptom na člena Súdnej rady,“ doplnil.

    - Reklama -