Dostál: Jednoduchšie by bolo zo zákona vypustiť, kedy sa hrá cudzia hymna

    0
    Na snímke poslanec Národnej rady SR Ondrej Dostál (SaS) (Autor: TASR)

    Podľa Dostála by bolo jednoduchšie zo zákona úplne vypustiť, kedy sa hrá hymna iného štátu. „Keďže tam nebude zmienka o inej hymne, nebude potrebné definovať, či je odopreté nejaké právo, keďže žiadny zákon nebude obmedzovať zákaz hrania alebo spievania.

    Každý bude môcť hrať alebo spievať hymnu, koľko sa mu bude páčiť,” skonštatoval. Podľa jeho slov nie je potrebné upravovať hranie cudzej štátnej hymny v zákone, stačia na to pravidlá protokolu.

    Poslankyňa Irén Sárközy (Most-Híd) reagovala, že Dostálovým úmyslom rozumie, trvá však na návrhu z dielne Mosta-Híd, ktorý má sporné znenie pôvodného zákona opraviť.

    “Ľudia nie sú právnici, niektoré formulácie robia aj nám problém,” povedala s tým, že všetko v zákone musí byť jasne povedané. Skonštatovala, že ich predložený návrh je napísaný zrozumiteľne a jednoducho. Tak sa má podľa nej predísť nedorozumeniam pri výklade zákonov.

    Návrh novely zákona o štátnych symboloch, ktorou chce Most-Híd opraviť nedávno prijatú novelu z dielne SNS, posunuli poslanci v pondelok (13. 5.) do druhého čítania. Novelu prerokúvajú v skrátenom legislatívnom konaní.

    Navrhovaná právna úprava by mala podľa poslancov Mosta-Híd zabezpečiť, aby ľudia a právnické osoby mohli naďalej hrať a spievať hymnu iného štátu.

    V prípade pôvodnej novely zákona o štátnych symboloch z dielne SNS plénum v piatok (10. 5.) prelomilo veto prezidenta SR Andreja Kisku.

    Ten ju vrátil Národnej rade (NR) SR na opätovné prerokovanie ako celok. Poslanci nemohli robiť zmeny, mohli iba zákon odmietnuť alebo schváliť. Za novelu hlasovalo 86 zákonodarcov.

    Právna norma tak po opätovnom schválení naďalej obsahuje aj spornú časť, týkajúcu sa hrania a spievania cudzej štátnej hymny.

    - Reklama -