Dosť rečí: Brexiťáci dali na stôl konkrétny plán, čo robiť po odchode z EÚ

    0

    V prvom rade by mal britský parlament zamedziť voľnému pohybu osôb a obmedziť právomoci európskeho súdu, myslia si členovia kampane. Britská vláda však už v minulosti varovala pred „desaťročím neistoty“, ktoré by nasledovalo po pokuse o vymanenie sa z nadvlády Bruselu, a nutnosťou uzatvárania nových obchodných dohôd.

    Stúpenci kampane za odchod Británie z EÚ však argumentujú, že nové „vyrovnanie“ vrátane zmluvy o voľnom obchode medzi Veľkou Britániou a EÚ by mohla krajina dosiahnuť už do mája 2020, píše BBC.

    Zároveň vyzvali na podniknutie potrebných právnych krokov, ktoré by podľa ich slov mal britský parlament urobiť hneď pri svojom najbližšom zasadnutí. Konkrétne požadujú „zrušenie kontroly Súdneho dvora EÚ nad bezpečnostnými otázkami krajiny a umožnenie vláde deportovať zločincov prichádzajúcich z Európskej únie“.

    „Potom, keď si zvolíme opustiť Európsku úniu, bude verejnosť vyžadovať okamžitú akciu zo strany vlády, od ktorej bude chcieť, aby získala späť kontrolu, ktorú teraz držia politici v Bruseli,“ povedal jeden z účastníkov kampane, politik Chris Grayling.

    „Ešte pred rokom 2020 budeme potrebovať dôkladne premyslenú taktiku rokovaní a niekoľko významných zmien v legislatíve. Konkrétne budeme musieť zrušiť daň z pridanej hodnoty na pohonné hmoty a tampóny. Súčasne sa budeme musieť nejakým spôsobom dostať zo situácie, keď nám nejaké externé autority hovoria, kedy a koho môžeme deportovať,“ dodal politik.

    Všeobecne sa hnutie „Vote Leave“ snaží primať parlament, aby presadil tieto nové opatrenia:

    Finančný zákon – ten by znamenal zrušenie päťpercentnej dane z pridanej hodnoty, ktorú britské domácnosti v súčasnosti platia za spotrebu energie. Údajne by mali túto daň nahradiť peniaze, ktorými Veľká Británia prispieva do rozpočtu Európskej únie.

    Zdravotný zákon – britské zdravotníctvo (National Health Service) by dostávalo týždennú dotáciu vo výške 100 miliónov libier, ktorú by tiež Veľká Británia získala z peňazí, ktoré zvyčajne plynú do fondov EÚ.

    Imigračný zákon – ukončenie automatického práva každého občana EÚ na vstup do Veľkej Británie.

    Zákon o voľnom obchode – Veľká Británia opustí „spoločnú finančnú politiku“ Európskej únie a obnoví právomoci britskej vlády kontrolovať vlastnú obchodnú politiku.

    Zákon o zrušení „European Communities Act 1972“ – tento zákon je „právnym podkladom na supremáciu únijného práva vo Veľkej Británii“, preto musí dôjsť k jeho zrušeniu. „Európske zmluvy už nebudú zasahovať do britského práva a jurisdikcia európskeho súdu v Británii bude zrušená,“ uvádza sa v texte.

    Poslanec za Konzervatívnu stranu Steve Baker uviedol, že tieto body majú poslúžiť ako „právny rámec“ pre Veľkú Britániu potom, keď vystúpi z Európskej únie. Okrem toho dodal, že Veľká Británia bude „jednoducho“ naďalej obchodovať so zvyškom Európy aj po odchode z EÚ.

    „Realita je taká, že vo vzájomnom obchode budeme pokračovať,“ uviedol Baker v rozhovore v štúdiu Rádia 4. „Je dobré si uvedomiť, že každý môže prísť do obchodu a kúpiť si nejaký produkt z Číny, s ktorou žiadnu dohodu podpísanú nemáme. Ešte viac obchodných vzťahov máme so Spojenými štátmi, s ktorými tiež nemáme podpísanú žiadnu dohodu,“ podotkol Baker.

    Z opačnej strany sa ozýva hlas kancelára Georgea Osborna, ktorý tvrdí, že ak Británia vystúpi z EÚ, bude ponechaná napospas osudu bez „akéhokoľvek ekonomického plánu“, čo by znamenalo, že by krajina musela drasticky zvýšiť dane a znížiť štátne výdavky, aby došlo k stabilizácii verejných financií.

    - Reklama -