Dosť prekvapivý pohľad na to, prečo uspel Islamský štát. Od uznávaného ekonóma

    0
    Ilustračná fotografia - ISIS (Autor: ReproFoto: youtube)

    Týždenník Echo pripomína, že de Soto pracoval v domovskom Peru na reformách, ktoré v krajine pomohli výrazne oslabiť vplyv marxistickej teroristickej organizácie Svetlý chodník. De Soto tvrdí, že rovnaký recept, aký platil na marxistických teroristov, by zabral aj na islamistov.

    De Soto okrem iného odpovedal na otázku, či by značná časť obyvateľov prestala podporovať Islamský štát a ďalších islamistov, keby sa v arabskom svete podarilo dať dohromady nejakú základnú právnu infraštruktúru. „Pozrite sa, v akých oblastiach operovala al-Káida a neskôr Islamský štát. To všetko sú územia so strašne chabou alebo nulovou ochranou vlastníctva. Padlé štáty, ako bol Afganistan, časti Iraku a rozkladajúce sa Sýria a Líbya. Nielen al-Káida, ale aj Islamský štát na tých územiach, kde operujú, ponúkajú ľuďom ochranu ich majetku. Nikto iný im ju tam neponúka, preto sú teroristi schopní tie oblasti ovládať,“ vyhlásil de Soto.

    Al-Káida bola podľa jeho slov schopná veľmi efektívne chrániť práva vlastníkov ópiových polí v Afganistane. „Nikto iný toho schopný nebol. Preto tie kmene podporovali teroristov z al-Káidy a ponúkali im na svojom území útočisko. Bez ohľadu na akúkoľvek ideológiu sú tie teroristické skupiny, ako je Islamský štát, schopné veľmi efektívne fungovať. Ľuďom ponúkajú v totálnom chaose ozbrojenú ochranu, ktorú štáty nie sú schopné garantovať,“ vysvetlil s tým, že ľudia sa potom cítia aspoň relatívne bezpečne a sú za tú ochranu vďační.

    Ukážku rozhovoru si môžete prečítať TU.

    - Reklama -