Dosť bolo rovnejších medzi rovnými. Sulíkovci vyrazili do boja. Čo vymysleli?

    0
    Ľubomír Galko (SaS) (Autor: sita)

    Prominentní bitkári musia byť potrestaní, tvrdí podpredseda liberálov Ľubomír Galko. Neváhal preto a zavolal si aj svojho kolegu Eugena Jurzycu, s ktorým zvolali tlačovú besedu. Čo odkazujú mladým Paškovcom?

    Prípad chcú sledovať

    Ako tvrdí Galko, to čo traja bratia, ktorí sa zapojili do bitky, predviedli, je odsúdeniahodné. Sulíkovci chcú teda dozrieť na to, aby tento prípad nebol zametený pod koberec. I keď priznávajú, že v prípade dospelých osôb nemôžu za ich konanie rodičia, tobôž nie strýkovia, čo je napokon aj prípad Pavla Pašku. Cieľom saskárov je, aby takéto incidenty boli v budúcnosti náležite vyšetrené pod kontrolou verejnosti. „Sme tu na to, aby sme vyzvali orgány polície a prokuratúry, aby tento incident náležite prešetrili a vinníkov spravodlivo potrestali,“ vrátil sa v tlačovke k synovcom bývalého predsedu Národnej rady Galko.

    Galko pripomenul, že aj v minulosti sa vyskytli prípady, keď „deti alebo blízka rodina politických potentátov vládnucej strany spáchali nejaký priestupok alebo trestný čin, ktorý bol posudzovaný buď benevolentnejším spôsobom, alebo bol zametený pod koberec,“ upozornil. Práve preto by sa podľa neho nemalo stať niečo podobné ani so synovcami Pavla Paška. Títo totiž figurujú v incidente, z ktorého obišla so zranením dokonca aj žena. Ako dodal Galko, prípad budú sledovať a je zvedavý, či sa naozaj spravodlivo vyrieši.

    Chýba nezavislá inštitúcia

    Na tlačovke Galko pripomenul aj ďalšiu slovenskú realitu, a tou je aj kritika samotnej polície, ktorá raz koná príliš razantne, alebo naopak, príliš laxne, najmä vraj, keď ide o prípady prominentných členov rodiny. Podľa neho by bolo vhodné, aby sa v prípadoch, keď treba použiť donucovacie prostriedky, musel vyhotoviť kamerový záznam. To je aj jeden z bodov, resp. opatrení, ktoré presadzuje SaS. „V takomto prípade budú chránení policajti, ale aj druhá strana,“ dodal Galko, ktorý vyzdvihol v prípade incidentu troch bratov prácu polície.

    Ďalším opatrením, ktoré by mohlo podľa Galka zlepšiť situáciu na Slovensku, by bolo vyňatie policajnej inšpekcie spod politického riadenia ministerstva vnútra a právomocí policajného prezidenta tak, aby sa z nej stal samostatný kontrolný úrad. Je to aj z toho dôvodu, aby  prípady, v ktorom sú namočení rodinní príslušníci smeráka, mohla posudzovať nezávislá inštitúcia.

    Posledným opatrením je posilnenie poriadkovej jednotky v blízkosti problémových miest na úkor dopravných kontrol. Podľa Galka totiž išlo práve v prípade bitky v Košiciach o rizikový čas, ale aj rizikové miesto.

    Ďalší člen SaS Eugen Jurcyza spomenul mimovládne organizácie, ktoré vyzvali politické strany, aby sa pripojili k výzve na zvýšenie transparentnosti. „Jeden z tých bodov súvisí presne s takýmito bitkami. Hovorí totiž o povinnosti polície zverejňovať rozhodnutia o odmietnutí trestných oznámení,“ pripomenul Jurzyca. Je to aj preto, že predtým takáto povinnosť neexistovala, preto sa verejnosť o odmietnutí ani nemala ako dozvedieť. Týmto by sa podľa neho malo znížiť riziko, situácie, keď existujú rovnejší medzi rovnými.


     

    - Reklama -