Dospelá Čaputová? Má 15 a robí pre Milión chvíľok. Sledujte ju v akcii!

    0
    Liberecká aktivistka Milióna chvíľok pre demokraciu Eliška Loumová (Autor: ReproFoto Facebook)

    Nielen Švédsko má svoju mladistvú aktivistku. Český portál Liberecké zprávy priniesol rozhovor s Eliškou Loumovou, študentkou Gymnázia a Strednej odbornej školy pedagogickej v Liberci.

    Eliška Loumová má 15 rokov a už v tomto veku hovorila k zaplnenej Letenskej pláni v Prahe. Podľa portálu je tiež vedúcou osobnosťou libereckej pobočky Milióna chvíľok pre demokraciu. Na Letnej patrila Loumová medzi 12 osobností, ktoré citovali lekcie Timothyho Snydera.

    „Vystúpte z radu, niekto to musí urobiť. Je ľahké sa viezť, hovoriť alebo robiť niečo iné ako ostatní naopak môže pôsobiť divne. Bez tohto nepohodlia však nie je sloboda,“ povedala pred demonštrantmi.

    (Prejav sa začína v čase 1:44:44.)

    Zdroj: Facebook/Milion chvilek pro demokracii

    Vo štvrtok 19. decembra Loumová prvýkrát moderovala svoju vlastnú akciu. „Prvá mnou moderovaná akcia… Som neuveriteľne vďačná, čo všetko sme spoločne schopní dokázať. Milión chvíľok je pre mňa obrovskou nádejou a je to neuveriteľná česť byť v Liberci takto nápomocná.“

    Zdroj: Facebook/Eliška Loumová

    Loumová v rozhovore uviedla, že sa o politiku začala zaujímať už v trinástich, potom sa začala zúčastňovať demonštrácií, zoznámila sa s organizátormi a nakoniec jej predchádzajúca „vodcovská osobnosť“ odovzdala vedenie. V spolku kontroluje, či ďalší členovia plnia úlohy, na ktorých sa dohodli.

    V rozhovore tiež došlo na tému facebookových diskusií. „Postupom času mi začalo dochádzať, že ide skrátka o ľudí, ktorí s nami nesúhlasia a cítia potrebu dať nám to najavo,“ vyjadrila sa o tých, ktorí ju na sociálnych médiách kritizujú.

    „Podobne ako naši kritici nesúhlasia s nami, nesúhlasíme my s nimi. Myslím, že by to nemal byť dôvod na priamy a niekedy na ostrý konflikt. S ľuďmi, ktorí nás nemajú radi, sa snažíme viesť na Facebooku pasívny dialóg, snažíme sa nikoho neurážať. Áno, občas je to frustrujúce. Pomáham so sociálnymi sieťami aj v Prahe a špeciálne na Facebooku nám prostredníctvom správ chodia občas až vyhrážky. Myslím, že najlepšia cesta je brať to s nadhľadom, nie osobne,“ vyjadrila sa Loumová.

    Jej rozhovor potom zdieľal Milión chvíľok pre demokraciu s vyhlásením: „Klobúk dolu pred Eliškou. Sme na ňu veľmi hrdí. Mladá generácia sa pomaly, ale isto hlási k slovu.“

    V diskusii sa následne Loumovej dostalo mnohých vyjadrení podpory, spolu s vyjadreniami, že je dobré, že sa mladí zaujímajú, že vyšší vek neznamená automaticky múdrosť a že Loumová je časťou generácie nezasiahnutej totalitným myslením.

    Zdroj: Facebook/Milion chvilek pro demokracii

    Nie také pozitívne však boli ohlasy, keď aktivistka zdieľala rozhovor na svojom profile. Okrem slov obdivu a podpory sa objavila aj kritika.

    A Elišku Loumovú už zhodnotila aj analytička Tereza Spencerová.

    „V pätnástich rokoch. Už dva roky aktívna. Bojuje za nás. Ty kokso, za všetkých. Vie, čo chce a ako to všetko má byť správne. Super. Myslím, že práve na ňu som celý život čakala, doteraz som márne hľadala odpovede po zmysle, smerovaní. A navyše, z píár hľadiska je krajšia ako ten Minář. Skoro pekná ako dospelá Čaputová. A tak vôbec. Kašlem vám už na tie vaše voľby, vy trápni ruskí a čínski agenti,“ napísala.

    „Čiže som rada, že už mám väčšiu polovicu života za sebou a nebudem sa tu trápiť a zosmiešňovať už ktovieako dlho. A hlavne, nemám rada pohreby,“ dodala Spencerová.

    Zdroj: Facebook/Tereza Spencerova

    - Reklama -