Došlo na pohostinstvá. V Štokholme zatvorili podniky, v ktorých sa nedodržiaval odstup

    0
    Ľudia pijú a jedia na terase reštaurácie v Štokholme počas koronavírusovej pandémie v nedeľu 26. apríla 2020. (Autor: TASR)

    Hoci sa táto severská krajina v boji proti pandémii nového koronavírusu vydala odlišnou cestou než väčšina európskych štátov a nezaviedla prísna opatrenia, minulý týždeň švédska vláda zvýšila tlak na pohostinské zariadenia.

    Minister vnútra Mikael Damberg v piatok ohlásil, že v reštauráciách a kaviarňach sa bude vo zvýšenej miere kontrolovať dodržiavanie pravidiel. V prípade, že ľudia budú porušovať minimálny odstup, budú tieto podniky zatvorené, uviedol.

    V piatich preplnených podnikoch, ktoré úrady zatvorili, hostia nerešpektovali predpisy o povinnom odstupe, ktorý má byť medzi jednotlivými stolmi od jedného do dvoch metrov, uviedol pre švédsku tlačovú agentúru TT šéf štokholmskej zdravotnej služby Per Follin.

    „Hlavným problémom bola preplnenosť– vo vnútorných, ako aj vo vonkajších priestoroch,” povedal.

    Švédsko na rozdiel od mnohých iných krajín nezaviedlo nijaké obmedzenia vychádzania. Okrem reštaurácií, barov a kaviarní sú otvorené aj obchody a väčšina škôl.

    Prístup Švédska ku pandémii koronavírusu sa však stretol s kritikou v rámci krajiny, ako aj zo zahraničia.

    Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 je totiž v súčasnosti značne vyšší než v iných škandinávskych krajinách, kde platia prísne opatrenia. Do nedele hlásili vo Švédsku 2194 smrteľných obetí koronavírusu.

    Pre porovnanie v Dánsku ich evidujú 422 a v Nórsku 193.

    - Reklama -