Doplnia exotické ryby a mäso od výmyslu sveta aj ďalšie potraviny? Pozrite sa, čo si myslí Fico

    0
    Predseda vlády Robert Fico (Autor: SITA)

    Ako uviedol premiér, to, či sa zoznam bude rozširovať aj o ďalšie potraviny, ukáže až čas. Základným faktorom totiž bude to, ako sa aktuálne zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty na základné potraviny prejaví na pultoch obchodov a či skutočne pomôže domácim producentom.

    Vybrané druhy potravín, medzi nimi aj najrôznejšie druhy mäso, majú mať nižšiu DPH z pôvodných dvadsať na desať percent. Podľa predsedu vlády bude veľa závisieť od toho, aká bude reakcia trhu po zavedení týchto zmien. Vláda chce vidieť reálny pokles cien týchto potravín, ako aj podporu domácej produkcie.

    „Nevylučujem, že ak sa ukáže toto rozhodnutie ako správne, reálne sa ceny znížia a pomôže to domácemu podnikateľskému prostrediu, čo prinesie ďalšie príjmy do štátneho rozpočtu, že si opäť sadneme v krátkom časovom úseku a budeme diskutovať, čo ešte vieme urobiť pre ľudí, pokiaľ ide o dane,“ naznačil Fico.

    Do zoznamu potravín so zníženým DPH sa dostalo široké spektrum najmä mäsa, a  to čerstvého či chladeného. Nechýbajú ani exotické druhy rýb. Zoznam dopĺňa ešte maslo, mlieko a chlieb. 

    Opoziční poslanci vyčítali absenciu ovocia, zeleniny a iných zdravých potravín. No chýbajú napríklad aj zemiaky a múka.

    Rozpočtový dopad zníženia sadzby dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny sa bude v nasledujúcich rokoch pohybovať pri úrovni 80 miliónov eur ročne. V  roku 2016 by sa mali vplyvom tohto opatrenia znížiť daňové príjmy o 76,9 miliónov eur. V roku 2017 by sa mal dopad zníženia sadzby dane na vybrané potraviny zvýšiť na 80,6 miliónov eur a v roku 2018 na 84,6 miliónov eur.
     

    - Reklama -