Donald Trump vraj nie je žiadny blázon. V zahraničnej politike by nadviazal na tie najlepšie tradície USA, usudzuje slávny republikán

    0
    Stáť nehybne ako socha a pokojne počúvať argumenty svojich oponentov? Pri Trumpovi nemožné (Autor: TASR)

    Buchanan upozorňuje hneď v úvode na dvojaký meter Demokratickej strany, ktorá neustále obviňuje Vladimira Putina, že môže za všetky jej prehry a že nechal hacknúť ich e-maily, a pritom označuje Donalda Trumpa za zradcu, keď sarkasticky vyzve ruského prezidenta, aby našiel stratené e-maily Hillary Clintonovej.

    „Trump potom povedal pre The New York Times, že ruský vpád do Estónska nemusí vyvolať vojenskú reakciu z USA,“ poznamenal Buchanan s tým, že aj táto poznámka vyvolala vlnu hystérie medzi demokratmi. Je predsa úplne nemysliteľné, aby sa USA nedržali článku 5 zmluvy NATO. „Trump narušil bezpečnostnú architektúru, ktorá udržiavala mier ostatných 65 rokov,“ tvrdia zahraničné politické elity.

    Lenže Trump podľa Buchanana len vyslovil to, čo mnohí už dávno vedia. Vojny už nemajú v očiach americkej verejnosti ani zďaleka takú podporu ako kedysi. Príkladom je rok 2013, keď prezident Barack Obama vyhlásil, že v prípade použitia chemických zbraní započne letecké a raketové údery v Sýrii. A k chemickým útokom došlo. „Krajina povstala ako jeden a povedala mu, nech na to zabudne. Tak to urobil.“

    Vojna o Estónsko?

    „Sme vo vojne od roku 2001, a keď sa človek pozrie na trosky Afganistanu, Iraku, Sýrie, Líbye a Jemenu a pripočíta si k nim tisíce mŕtvych a ranených a vyhodené utopené miliardy, dokáže ešte niekto tvrdiť, že nám ,vojnová strana‘ slúžila dobre?“ pýta sa Buchanan a dodáva, že by žiadny prezident z čias studenej vojny ani „nesníval o šialenej garancii pomoci“ v prípade vojny o Estónsko.

    „Eisenhower odmietol intervenovať kvôli záchrane maďarských rebelov. J. F. K. odmietol zastaviť výstavbu Berlínskeho múru. L. B. J. neurobil nič, aby zastavil zničenie Pražskej jari vojskami Varšavskej zmluvy,“ pripomína Buchanan celkom nedávnu západnú históriu. „V roku 1991 povedal prezident Bush Ukrajincom, že akýkoľvek pokus o vyhlásenie nezávislosti od Moskvy by bol čin samovražedného nacionalizmu.“ Títo jedinci boli podľa Buchanana len obyčajní realisti, ktorí sa chceli vyhnúť ďalšej svetovej vojne. A dnes sa hovorí o tom, že by mala Ukrajina vstúpiť do NATO. „Prišli sme o rozum?“

    „Je naozaj také poburujúce, že sa Trump pýta, ako dlho budú USA zodpovedné za ochranu bohatých Európanov, ktorí odmietajú naberať vojakov či platiť si vlastnú obranu, keď sa Eisenhower pýtal na to isté už pred 55 rokmi?“ uvažuje Buchanan a pripomína slová stratéga Georgea Kennana, ktorý už v roku 1997 predpovedal, že rozšírenie NATO do východnej Európy bude tým najhorším krokom zo strany USA, pretože to vyvolá ostrú nacionalistickú reakciu od Ruska.

    Na Ruskom piesočku

    Buchanan vysvetľuje, že je úplne absurdné, ako sa teraz zbrojí na hraniciach s Ruskom a v pobaltských krajinách, kde USA nikdy žiadne záujmy nemali, a práve preto sa tam ani nikdy nebojovalo; pričom jediným argumentom, ktorý neustále USA opakujú, je, že bránia prípadnej ruskej agresii, avšak bez toho, aby čokoľvek nasvedčovalo tomu, že Rusko má nejaké výpady k susedom v pláne.

    „A keby sme zabíjali Rusov v Rusku, sme si dostatočne istí tým, že Moskva nesiahne po použití taktických jadrových zbraní, aby zvíťazila? Predsa len Rusko už nemôže viac ustúpiť. Už sme priamo na jeho piesočku,“ myslí si komentátor s tým, že práve Trump je tým, kto upozorňuje na tieto pálčivé témy, o ktorých politické elity mlčia.

    „Generácie Američanov z čias studenej vojny neboli ochotné ísť bojovať so Sovietskym zväzom a jeho jadrovými zbraňami kvôli Maďarsku a Československu, ale dnešné spoločenstvo je pripravené ísť do vojny s Ruskom kvôli Estónsku?“ pýta sa Buchanan a zdôrazňuje predovšetkým potrebu diplomacie. Výsledkom by malo byť to, že NATO opustí Pobaltie a Rusko zaistí jeho nezávislosť. A ak k tomu nedôjde, cestou sú ďalšie sankcie, nie však celoeurópska vojna.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -