Donald Trump, nebuďte k Rusku dobrý! V New Yorku vraj letí tento úvodník miestnych novinárov

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Novinári podotýkajú, že hoci len niekoľko expertov verí, že Rusko chce rozpútať vojnu so Západom, mnoho sa ich naopak obáva, že Putinovo agresívne správanie v snahe obnoviť ruskú veľkosť môže vyústiť do zlého odhadnutia situácie, čo často vedie k ozbrojenému konfliktu.

    Ako príklad nebezpečného správania Ruska uvádzajú novinári zasahovanie do amerických prezidentských volieb, anexiu Krymu či rozpútanie vojny na východe Ukrajiny a letecké údery proti civilistom v Sýrii.

    Navzdory týmto predpokladom, ktoré by nového amerického prezidenta mali viesť k ostražitosti a odporu voči správaniu Vladimira Putina, Donald Trump skôr dáva najavo, že stojí na strane ruského prezidenta.

    Takýto postoj však považujú novinári z The New York Times za neprijateľný. Podľa nich sa treba Vladimirovi Putinovi postaviť a dať mu jednoznačne najavo, že si nemôže dovoliť prekračovať hranice. Donaldovi Trumpovi ako novému americkému prezidentovi preto novinári radia, aby aspoň potvrdil americký záväzok voči NATO a európskej demokracii, na podkopaní ktorých vraj Vladimir Putin usilovne pracuje.

    Ruský prezident sa vraj v mnohých ohľadoch zdá byť silný, ale stojí na čele krajiny, ktorej populácia starne a ekonomika závislá od ropy slabne. Okrem toho uviazlo Rusko v nákladných vojenských operáciách na Ukrajine a v Sýrii.

    „Putin by nemal pochybovať o tom, že Spojené štáty a ich spojenci budú brániť svoje zásady a hodnoty. Ale zároveň by mal vedieť, že zostanú otvorení spolupráci v tých oblastiach, kde sa ich záujmy budú prekrývať so záujmami Ruska,“ navrhli novinári Trumpovi vzorec americko-ruských vzťahov.

    autor: luš

    - Reklama -