Donald Trump jasne: EÚ nesie z veľkej časti zodpovednosť za európsku utečeneckú katastrofu

    0
    Donald Trump (Autor: SITA)

    Americký prezident Barack Obama počas svojej nedávnej návštevy Veľkej Británie v podstate vyzval Britov, aby povedali nie odchodu ostrovného kráľovstva z Európskej únie. Keby k tzv. Brexitu došlo, podľa Obamu by poklesol význam Veľkej Británie ako spojenca USA, pretože už by nemohla ovplyvňovať dianie v tomto spoločenstve, s ktorým si chcú Američania udržiavať dobré obchodné vzťahy.

    Trumpovi sa Obamove slová nepáčili. Keby bol prezidentom on, žiadne podobné rady by vraj spojencom nedával. „Nemyslím si, že urobil dobrú vec… Ja by som Británii nedával žiadnu radu, ale viem, že existuje veľká skupina ľudí, ktorá sa stavia proti členstvu v EÚ,“ poznamenal republikánsky favorit v boji o Biely dom.

    Celý rozhovor si môžete v angličtine prečítať TU

    Vyjadril sa aj k utečeneckej kríze. Zdá sa mu, že v niektorých krajinách pripomína atmosféra situáciu pred výbuchom. Pohár trpezlivosti občanov mnohých štátov sa napĺňa. Nápad s kvótami považuje Trump za nezmyselný. EÚ by podľa jeho názoru mala chrániť svoje hranice a zároveň by mala prispieť na budovanie tzv. bezpečných zón v Sýrii, ktoré by pomohli nielen Sýrčanom, ale v konečnom dôsledku aj Európanom.

    „Neviem, či Európa bude rovnaká ako predtým. Keď sa pozriete na to, čo sa deje, je to katastrofa. A má s ňou v mnohých ohľadoch čo do činenia samotná Európska únia,“ udrel.

    - Reklama -