Donald Trump dostal radu od slávneho Henryho Kissingera

    0
    Americký prezident Donald Trump (vpravo) a bývalý minister zahraničných vecí USA Henry Kissinger (Autor: TASR)

    O rade bývalého amerického ministra zahraničných vecí Henryho Kissingera píše denník The Daily Beast. „Kissinger je známy tým, že v 70. rokoch navrhol stratégiu spolupráce s Čínou ako nástroj na zadržiavanie ZSSR. Teraz v podstate navrhuje opak,“ poznamenáva Sušová-Salminen.

    Potenciálna stratégia by podľa Kissingera mala znamenať spoluprácu s Ruskom a ďalšími krajinami v regióne na obmedzenie rastúcej moci a vplyvu Číny.

    „Podľa článku už len skutočnosť, že sa Henry Kissinger s Trumpom počas kampane v roku 2016 stretli spolu trikrát, ukazuje, že Kissinger má stále veľký vplyv v najvyšších poschodiach americkej politiky. A to navzdory tomu, že Kissingerova politika sa hodnotí kontroverzne a dokonca ho obviňujú z vojnových zločinov. Ukazuje sa zároveň, ako veľmi sa zmenili geopolitické podmienky počas Kissingerovho života,“ všíma si Sušová-Salminem. A dodáva, že Kissinger sa rozhodne nepovažuje za čínskeho jastraba, nie je však ani rusofób.

    „Z Bieleho domu takisto znie, že administratíva Kissingerov prístup k východnej Ázii vždy zvažovala, dôraz na slovo ,zvažovala‘, lebo tuší, že jeho realizácia by znamenala masívnu vzburu doma. Zdroj dodal, že v Bielom dome si myslia, že Rusko by ,mohlo byť‘ protiváhou Číny, ale že nie všetci s touto teóriu súhlasia,“ píše.

    Na záver konštatuje, že vzťahy medzi Moskvou a Pekingom sú skutočne dobré, aj keď existujú niektoré body nedôvery. „Zdroj blízky Bielemu domu ďalej uviedol, že v dlhodobejšej perspektíve ,panuje v administratíve presvedčenie, že Moskva uvidí Peking ako svojho najväčšieho geopolitického nepriateľa‘, čo je potenciál pre americko-ruské vzťahy. Ale je to vraj otázka vzdialenej budúcnosti. Stratégia ,obráteného Nixona‘ sa však vraj nerealizovala aj preto, že nie je geopoliticky realistická. Čína predstavuje dlhodobý problém, zatiaľ čo Rusko bezprostredný,“ dodáva Sušová-Salminem.

    Celý text nájdete na webe ČasopisArgument.cz.

    - Reklama -