Donald Trump: Brennan klame. Je mojou povinnosťou odobrať mu bezpečnostnú previerku

    0
    Donald J. Trump, 45. prezident USA (Autor: TASR)

    Do sveta sa správa dostala prostredníctvom Sarah Sandersovej, hovorkyne Bieleho domu. Tá pred novinárov predstúpila s vyhlásením prezidenta Trumpa. V ňom sa uvádza:

    „Ako čelný predstaviteľ exekutívy a najvyšší veliteľ mám jedinečnú ústavnú povinnosť chrániť tajné informácie, a to aj kontrolou prístupu k nim. Dnes plním túto povinnosť odňatím previerky Johnovi Brennanovi, bývalému riaditeľovi CIA. V minulosti sa bývalým vedúcim týchto úradov povolil prístup k utajovaným informáciám aj po službe, aby mohli konzultovať určité otázky so súčasnými pracovníkmi a tiež ako slušnosť v odbore. Ani jeden z týchto dôvodov nehovorí v prospech Johna Brennana. Po prvé, akékoľvek výhody, ktoré by súčasní činitelia mohli získať konzultáciou s Johnom Brenannom, nie sú väčšie ako risk spôsobený jeho nevyspytateľným správaním. Po druhé, jeho správanie je také, že mu nie je dlžná žiadna profesionálna slušnosť.

    Pán Brennan má históriu, ktorá vzbudzuje pochybnosti o jeho objektivite a dôveryhodnosti. Napríklad v roku 2014 Kongresu poprel, že CIA nepatrične získala prístup do počítačov poradcov kongresmanov. Povedal Rade pre zahraničné vzťahy, že by niečo také nikdy neurobil. Šéf inšpekcie CIA však jeho slová poprel a uviedol, že CIA nepatrične získala prístup do súborov poradcov kongresmanov. Nedávno pán Brennan povedal Kongresu, že rozviedka nepoužila Steelov report na zhodnotenie volieb v roku 2016. Dvaja ľudia z odboru to pritom popreli, nehovoriac o tom, že proti tomu hovoria aj fakty. Pán Brennan navyše používal svoj status človeka s prístupom k utajovaným materiálom na to, aby šíril nepodložené obvinenia o tejto vláde na internete a v televízii. Lži Brennana a jeho súčasné správanie sa nezlučujú s prístupom k najlepšie chráneným tajným informáciám v tejto krajine.

    Otázka bezpečnostnej previerky pána Brennana otvára tému prístupu bývalých zamestnancov a činiteľov k utajovaným materiálom dlho po tom, ako sa ich služba skončila. Takýto prístup je obzvlášť nepatričný, keď bývalí zamestnanci zaujmú politicky zaujaté pozície a snažia sa použiť skutočný či domnelý prístup k tajným informáciám ako zdôvodnenie svojich politicky motivovaných útokov. Akýkoľvek prístup k utajovaným skutočnostiam by mal byť v národnom, nie osobnom záujme. Z tohto dôvodu som sa rozhodol otvoriť otázku prístupu bývalých vládnych činiteľov k týmto informáciám. U nasledujúcich ľudí zvažujem ďalšie kroky: James Clapper, James Comey, Michael Hayden, Sally Yatesová, Susan Riceová, Andrew McCabe, Peter Strzok, Lisa Pageová a Bruce Ohr. Tí, ktorí previerku majú, ju môžu stratiť, a tí, ktorí ju stratili, si ju možno nebudú môcť obnoviť. Z uvedených dôvodov som uprel pánovi Brennanovi prístup k utajovaným skutočnostiam a vydám príkazy príslušným osobám v Národnej bezpečnostnej rade, aby toto rozhodnutie vykonali.“

    Video BBC z tlačového vyhlásenia:

    John Brennan, ktorý rezignoval z postu šéfa CIA v januári 2017, sa bráni a hovorí, že celý akt je súčasťou snahy Trumpa obmedziť slobodu slova a potrestať svojich kritikov. „Tento akt je súčasťou širšej snahy pána Trumpa potlačiť slobodu slova a potrestať kritikov. To, aká je cena za protivládne vyjadrenie, by malo znepokojovať všetkých Američanov vrátane profesionálov z rozviedky. Moje zásady sú cennejšie ako moja previerka. Nepoľavím,“ napísal na Twitteri. Brennan sa podľa BBC už pred časom vyjadril, že Trumpov výkon v Helsinkách počas brífingu s Vladimirom Putinom nebol „nič než vlastizrada“ a že vyšetrovanie ruského vplyvu v prezidentských voľbách je podložené.

     

    Zdroj: Twitter / John O. Brennan

    Ako uviedla TASR, bývalí vysokopostavení predstavitelia americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) vydali spoločné vyjadrenie, v ktorom odsúdili rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa odobrať bezpečnostnú previerku ich bývalému kolegovi Johnovi Brennanovi. Informovali o tom v agentúra AP i spravodajská stanica France 24.

    Pätnásť bývalých top tajných agentov CIA, ako aj 60 bývalých predstaviteľov tejto organizácie, vrátane jej riaditeľov, vo svojom bezprecedentnom vyhlásení označili Trumpov krok za “nevhodný” a “poľutovaniahodný”.

    “Prezidentov postup ohľadom Johna Brennana a vyhrážky, že podobný postup prebehne voči ďalším bývalým predstaviteľom (CIA) nemá nič spoločné s tým, kto by mal a nemal mať bezpečnostné previerky… – to všetko súvisí s pokusom potlačiť slobodu prejavu,” píše sa vo vyhlásení.

    - Reklama -