Domobrana za domobranou. Nemci chcú chrániť svoje ženy pred imigrantmi

    0
    Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)

    „Niekto obťažoval moju priateľku priamo v centre mesta. Volala na políciu, nikto ale neprišiel,“ povzdychol si vo verejnoprávnej televízii ZDF asi dvadsaťpäťročný mladík a dodal, „tak sme sa rozhodli založiť vlastnú hliadku.“ Televízia potom vysielala záber, ako spolu so svojím kamarátom prechádza centrom mesta. Sledujú, či sa niekde nedeje nejaké bezprávie.

    „Predovšetkým chceme chrániť ženy pred násilím a urobiť z mesta znovu bezpečné miesto,“ vyhlasuje. Ten istý cieľ stojí za vznikom skupín, ktoré sa v nemeckých mestách objavili po šoku zo silvestrovskej noci, keď imigranti po tisícoch obchytkávali a okrádali stovky nemeckých žien.

    Napríklad len v Kolíne nad Rýnom, kde bola vlna násilia najsilnejšia, fungujú prinajmenšom tri skupiny domobrany s niekoľkými stovkami členov, ktoré majú za cieľ udržiavať v meste poriadok.

    Do niektorých sa môže pridať každý, iné sú len na pozvanie. Niektoré sa vraj profilujú ako priaznivci krajnej pravice, iné ako politicky neutrálne.

    U väčšiny hliadok údajne platí, čo povedal médiám kriminológ Christian Preiffer: „Tieto skupiny zvyčajne nenarobia príliš veľa škody, ale tiež nijako nezvýšia bezpečnosť v uliciach. Navyše z nich po nejakom čase odpadne väčšina ľudí, pretože tí, ktorí pracujú, nemajú na takéto veci čas.“

    Za pravdu mu údajne dáva krátka história takzvanej Düsseldorfskej iniciatívy, ku ktorej sa na internete pridalo 10-tisíc ľudí, aby „chránili ženy v uliciach“. Na poslednej nedeľnej hliadke sa ale zišlo len pár desiatok ľudí.

    - Reklama -