Domáce násilie povolené? V Rusku schválili kontroverzný zákon

    0
    Ruská vlajka (Autor: Facebook, Russian Flag)

    Táto kontroverzná právna norma rozpútala v Rusku vlnu protestov. Vznikla proti nemu i petícia, ktorá má už státisíce podpisov.

    V súlade s návrhom zákona sa za priestupok bude považovať len prvý prípad domáceho násilia, každý ďalší bude už trestným činom.

    Fyzický útok zákon definuje ako konanie, ktoré spôsobilo fyzickú bolesť, ale nie práceneschopnosť. Ide o rezné rany a modriny. Ľahké poškodenie zdravia bude – ako aj doteraz – trestným činom.

    Vlani v lete Štátna duma schválila návrh zákona, podľa ktorého je fyzické násilie – ak k nemu došlo prvýkrát, v rámci rodiny a bez zdravotných následkov – trestným činom. Ak fyzický útok bez následkov na zdravie spáchala “neznáma osoba”, v prvom prípade ide o priestupok, pri druhom a ďalšom útoku sa klasifikuje ako trestný čin. 

    Návrh, ktorým sa poslanci zaoberali aj dnes, upravuje túto situáciu a stanovuje, že “ľahké” násilie v rodine spáchané prvýkrát sa bude považovať za priestupok, pri jeho opakovaní už za trestný čin.

    Už zmeny zákona z leta vyvolali reakciu Rady Európy, ktorej vedenie zaslalo ruskému Federálnemu zhromaždeniu list so znepokojením ohľadom možného prijatia zákona o dekriminalizácii prvého prípadu spáchania domáceho násilia. 

    Predseda Štátnej dumy Viačeslav Volodin označil tento list za neprijateľný nátlak. Uviedol, že poslanci sa pri príprave zákona riadili aj prieskumami verejnej mienky, ktoré ukazujú, že takmer 60 percent ruskej spoločnosti podporuje mäkší prístup k menším fyzickým konfliktom v rodine, ktoré sa skončia bez zdravotných následkov.

    Štátna duma sa návrhom zákona v treťom čítaní bude zaoberať 27. januára. 

    - Reklama -