Doma hrdo, v Bruseli so stiahnutým chvostom? Ficovi europoslanci obhajujú hlasovanie proti Orbánovi

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Poslanec Slovenskej národnej strany Jaroslav Paška sa ako prvý pred pár dňami pustil do europoslancov koaličnej strany Smer-SD. Týkalo sa to hlavne hlasovania v Európskom parlamente proti Maďarsku a situácie s migrantmi. Viac sme o tom písali TU.

    V návrhu uznesenia, ktorý predložili na základe vyhlásení Rady a Komisie o situácii v Maďarsku, sa vytýka nášmu južnému susedovi, že až 91,54 % žiadostí o azyl v roku 2016 zamietli a Maďari „nútia všetkých žiadateľov o azyl vstupovať na územie Maďarska cez tranzitnú zónu na maďarskom území, ktorá umožňuje vstup len obmedzenému počtu osôb, keďže mimovládne organizácie opakovane informovali, že migranti na maďarských hraniciach sa okamžite musia vrátiť späť do Srbska“, píše uznesenie dostupné na webstránke Európskeho parlamentu.

    Európsky parlament vyčíta Maďarsku aj „obsah a jazyk používaný vo vnútroštátnej konzultácii Stop Bruselu, ktorá sa venuje prisťahovalectvu a terorizmu, a v reklamných kampaniach vlády, ktoré sú veľmi zavádzajúce a nevyvážené“.

    Okrem iného sa v uznesení hovorí aj o univerzite Georga Sorosa s tým, že vývoj v Maďarsku predstavuje priame ohrozenie tejto univerzity. „Najnovší vývoj v Maďarsku, najmä pokiaľ ide o zákon, ktorým sa menia určité zákony zamerané na sprísnenie postupov uplatňovaných v oblastiach podliehajúcich riadeniu hraníc a na azyl, zákon, ktorým sa mení štátny zákon o vysokoškolskom vzdelávaní predstavuje priame ohrozenie Stredoeurópskej univerzity,“ píše sa v návrhu uznesenia.

    Na záver prichádza k výzvam voči maďarskej vláde, aby sa zapojila do dialógu s Komisiou a zrušila zákony týkajúce sa azylu a vysokých škôl, pričom Komisia má sledovať využívanie finančných prostriedkov EÚ maďarskou vládou.

    Orbán sa správa k utečencom ako ku zvieratám, spustila Beňová

    Europoslankyňa za Smer Monika Flašíková-Beňová hlasovala za návrh uznesenia, lebo podľa nej Orbán porušuje základné práva Maďarov a aj utečencov a dokonca sa k migrantom správa ako ku zvieratám.

    „Viktor Orbán dlhodobo porušuje úplne elementárne práva občanov Maďarska a aj tých, ktorí v prípade žiadostí o azyl, prichádzajú do Maďarska v snahe zachrániť si životy. Ide väčšinou o utečencov zo Sýrie. Predpokladám, že každá demokratická vláda by sa mala k takýmto ľuďom správať primerane a nie tak, ako sa k nim správa Orbán. Slovenská republika nesúhlasí s kvótami, ale to neznamená, že sa k ľuďom, ktorí prichádzajú z vojnových oblastí, budeme správať ako ku zvieratám a Viktor Orbán sa k nim tak správa,“ povedala europoslankyňa.

    Smerácka europoslankyňa sa vyjadrila aj ku kritike Jaroslava Pašku, ktorý kritizoval hlasovanie za tento návrh uznsesenia voči Maďarsku a dokonca hovoril, že je to hlasovanie aj proti Slovensku.

    „Pán Jaroslav Paška by si mal spomenúť na to, ako Viktor Orbán predostrel počas maďarského predsedníctva v Rade EÚ mapu Veľkého Maďarska a ako člen SNS by si mal uvedomiť, že za to, že sa Orbán chvíľu tvári, že je kamarát so Slovenskom, lebo potrebuje podporu Roberta Fica, tak to neznamená, že je skutočný kamarát. Akonáhle sa mu skončí problém vo vzťahu k boju s EÚ a vo vzťahu k potieraniu práv vysokých škôl v Maďarsku, okamžite prídu na paškál krajiny ako Slovensko a Rumunsko v súvislosti s právami maďarskej menšiny,“ uzavrela Beňová.

    Nie je to o postihnutí Maďarska, háji sa Maňka

    Podľa smeráckeho europoslanca Vladimíra Maňku hlasovanie za uznesenie nie je o postihnutí Maďarska, ale len o tom, aby to Maďarsko vysvetlilo a ak urobilo chyby, aby to napravilo. 

    „Keď Európsky súd pre ľudské práva povie, že v Maďarsku sa porušujú základné ľudské práva, že tam boli odsúdené osoby bez toho, že by mali možnosť sa nejakým spôsobom brániť, keď jeden človek dostal desať rokov tvrdej basy za to, že megafónom upokojoval davy, keď niekto chce zrušiť vysokokvalitnú Stredoeurópsku univerzitu, tak potom nestojí otázka tak, aby to Maďarsko vysvetlilo a zdôvodnilo? Ak by niekto hovoril, že sa to týka iba migrantov, tak to niekto rozšíril nesprávnu informáciu, aj ja som proti záväzným kvótam,“ povedal Maňka, pričom si myslí, že nemôžeme dovoliť v EÚ porušovanie Charty ľudských práv.

    Orbán kladie dosť radikálny odpor

    Ďalší europoslanec za Smer-SD Boris Zala si nemyslí, že spájanie hlasovania za uznesenie by bolo proti Slovensku, pričom takýto názor poslanca Pašku za SNS považuje za vykonštruovaný.

    „Predovšetkým sa ten dokument dotýka problému vnútromaďarskej politiky a maďarského zákona a podmienok, ktoré musia zahraničné univerzity plniť. Určite tam však nie je nič, čo by obmedzovalo maďarskú politiku z hľadiska stráženia schengenskej hranice, ak sa to niečoho týka, tak vytvárania priestorov, kde je nelegálne postavenie migrantov. Podľa Komisie nie sú aktivity Maďarska v súlade s európskym právom, ktorému sa zaviazali Lisabonskou zmluvou. Orbán v tom kladie dosť radikálny odpor, tak jednoducho Európsky parlament prijal uznesenie, ktoré vyzvalo Orbána, aby to zrušil,“ povedal Zala.

    Slovenský europoslanec priznal, že sa s inými europoslancami Smeru dohodli, ako budú hlasovať a dodal, že v samotnej skupine EPP, ktorej členom je aj Orbán, prejavuje nespokojnosť s jeho politikou. „Rozhodujeme sa v rámci našej smeráckej skupiny, kde sme nevideli v tomto uznesení žiaden problém. Je logické, že ostatní slovenskí europoslanci sú členom skupiny EPP (Európskej ľudovej strany) a tá Orbána formálne obraňuje. Musím však povedať, že v diskusii, ktorá bola s Orbánom, väčšina z jeho vlastnej skupiny EPP ho radikálne a tvrdo kritizovala, napríklad aj za to, že on sa kryje kresťanskými hodnotami, ale pritom sú to len prázdne a formálne reči, za ktorými sa skrývajú manipulácie,“ uzavrel poslanec Európskeho parlamentu Zala.

    Europoslanec Pál Csáky za SMK hlasoval proti tomuto uzneseniu, pričom si myslí, že je nutné počkať na výsledok dialógu medzi maďarskou vládou a Európskou komisiou. „Hlasoval som proti, lebo podľa môjho názoru je treba si počkať na výsledok dialógu medzi maďarskou vládou a EK. Orbán na predsedníctve Európskej ľudovej strany (EPP) vyhlásil, že sú pripravení realizovať požiadavky Komisie,“ povedal pre PL Csáky.

    Títo zradcovia za Smer podporujú prílev imigrantov

    Svoj hnev vyjadril aj líder mimoparlamentnej strany Nezávislosť a Jednota (NAJ) na straníckom Facebooku.

    „Smer zákerne zradil dohodu V4. Slovenskí europoslanci za Smer hlasovali v EÚ proti Maďarsku za to, že Orbán odmieta imigrantov. EÚ tak môže spustiť právne konanie proti Maďarsku, ktoré imigrantov odmieta rovnako ako strana NAJ na Slovensku. Títo zradcovia za Smer tak podporujú prílev imigrantov do Európy,“ uviedol v  prvej časti svojho statusu Béreš, ktorý k textu pridal aj fotografiu mladých černochov sediacich na vysokom drôtenom plote.

    Či však ide o hodnovernú fotografiu utečencov čakajúcich na hraniciach, nevedno.

    Béreš okrem toho priamo vymenoval poltucet „zradcov“, ako sám ich nazval, hoci smeráci sú zo spomenutej šestice iba štyria (Monika Beňová, Boris Zala, Vladimír Maňka a Monika Smolková).

    Zostávajúci dvaja ´hriešnici z europarlamentu´ sú z iných strán. A aj keď Béreš píše, že rovnako ako Eduard Kukan aj Ivan Štefanec je členom SDKÚ – nie je to pravda. Obaja síce boli v minulosti členom SDKÚ, stranu však opustili. Štefanec v roku 2015 prešiel ku KDH.

    Predovšetkým Smer tak cez konanie svojich europoslancov podľa Béreša zradil protiimigračnú dohodu krajín V4.

    „Smer tak zradil to, na čom sa Fico v máji 2016 na spoločnom stretnutí V4 dohodol a to, že V4 bude proti prerozdeleniu imigrantov. Aký je charakter Smeru, ak jeho poslanci hlasovali proti partnerovi V4 napriek dohode? Charakter rozhoduje, ale len u bežných ľudí, ktorí čakajú na novú zmenu na Slovensku!!!“ uzavrel Béreš svoj emotívne ladený komentár.

    Smer by mal zvážiť, koho pošle do europarlamentu

    Politický analytik Ján Baránek si myslí, že vládna strana Smer by mala pri budúcich voľbách zvážiť, koho nominuje do Európskeho parlamentu. Zároveň dodáva, že by europoslanci mali prejaviť istú mieru kompatibility s názormi materských strán.

    „Musím dať za pravdu kritike Jaroslava Pašku. Je však na Smere, koho bude nabudúce nominovať do Európskeho parlamentu, pretože tá medzinárodná situácia sa zmenila a od Moniky Flašíkovej-Beňovej či Borisa Zalu ťažšie čakať, že budú hlasovať s názormi Smeru. Pri budúcich eurovoľbách by si mali rozmyslieť, koho dajú na kandidátku, pričom by to mali byť ľudia aspoň trochu kompatibilný s tými názormi,“ povedal Baránek.

    S otázkami týkajúcimi sa názoru na hlasovanie smeráckych europoslancov sme oslovili aj premiéra Roberta Fica. Po zaslaní vyjadrenia, odpoveď doplníme.

    Autor: OS, mr

    - Reklama -