Dôležitá križovatka je hotová, cestovanie sa výrazne zjednoduší

    0
    Na snímke novovybudovaná križovatka Dunajská Lužná smer Šamorín počas odovzdania do užívania motoristickej verejnosti 8. októbra 2019 (Autor: TASR)

    Očakáva sa, že zlepší dostupnosť pre vodičov z oboch smerov a skvalitní obslužnosť priľahlého územia. Práve zlepšenie obslužnosti územia je hlavným prínosom tejto križovatky. Po uvedení rýchlostnej cesty R7 do prevádzky odbremení dopravou preťaženú obec Dunajská Lužná.

    “Osobne ma teší, že motoristom postupne sprístupňujeme aj menšie cestné stavby, ktoré im môžu zjednodušiť cestovanie na tejto vyťaženej trase. Po tejto ceste smerom do Dunajskej Lužnej denne prejde približne 20.000 áut, ktoré komplikujú život obyvateľom týchto obcí. Vítam preto vyjadrenia zhotoviteľa, podľa ktorých bude možné otvoriť niektoré úseky s predstihom,” povedal minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek (Most-Híd).

    Križovatku tvorí dvojpoľový most o dĺžke nosnej konštrukcie 50,12 metra, dva kruhové objazdy a úpravy cesty I/63 o celkovej dĺžke približne 685 metrov. Z dôvodu stiesnených pomerov sú súčasťou úpravy cesty I/63 oporné múry, aby nedošlo k zásahom do susedných súkromných prevádzok.  

    Sprístupnením križovatky sa v prvej fáze otvára v definitívnom riešení časť cesty I/63, ktorá bola počas výstavby odklonená na dočasnú obchádzkovú trasu vrátane kruhových objazdov, cez ktoré bude zabezpečené výhľadové napojenie na rýchlostnú cestu R7. Križovatka Dunajská Lužná je súčasťou projektu D4R7. Slovenská republika ju bude koncesionárovi splácať v platbe za dostupnosť počas koncesnej lehoty.

     

    - Reklama -