Dôležitá európska agentúra sa možno presťahuje na Slovensko. Tu sú prvé otázniky

    0
    Sídlo Európskej liekovej agentúry (EMA) v Londýne (Autor: TASR/AP Photo/Frank Augstein)

    Koordinačná skupina v spolupráci s realitnými odborníkmi analyzovala podľa hovorkyne rezortu zdravotníctva Zuzany Eliášovej množstvo potenciálne vhodných nehnuteľností. Budova totiž má byť k dispozícii v prvom štvrťroku 2019 a musí spĺňať požiadavky Európskej komisie. „Po zohľadnení všetkých týchto kritérií identifikovala medzirezortná koordinačná skupina ako vhodný priestor kancelársku budovu v procese výstavby na bratislavskej Patrónke,“ dodala Eliášová.

    Informáciu, že novým sídlom Európskej liekovej agentúry sa môže stať budova Westend Plazza, redakcii aktuality.sk potvrdila aj hovorkyňa spoločnosti J&T Real Estate, a. s., Daniela Stričková, podľa ktorej budova spĺňa prísne technické požiadavky EK a bola odporučená medzirezortnou koordinačnou skupinou a odborníkmi v oblasti realitného trhu. V oficiálnom prezentačnom videu sú použité aj vizualizácie spoločnosti J&T, ktoré sama oficiálne prezentovala až 3. augusta, deň po zverejnení videa Európskou radou na jej oficiálnej stránke, informuje server aktuality.sk.

    Opozičná poslankyňa OĽaNO-NOVA Veronika Remišová tvrdí, že pri výbere možného sídla pre Európsku liekovú agentúru by sa mal štát usilovať vyrokovať čo najlepšie podmienky pre seba, nie pre majiteľa budovy. „Či to tak robí, uvidíme, až keď budeme poznať detaily dohody,“ dodala. Podľa nej sa však vláda o tému nového sídla EMA začala zaujímať neskoro. „Naše hnutie hneď po brexite upozorňovalo, že je dôležité, aby Slovensko získalo sídlo Európskej agentúry pre lieky, pretože to môže pomôcť slovenskej ekonomike,“ povedala.

    - Reklama -