Dokonale úspešný test vodíkovej bomby nenechal chladnými ani EÚ a Rusko. Toto adresovali KĽDR

    0
    Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová (Autor: SITA)

    “Ak sa to potvrdí, pôjde o závažné porušenie medzinárodného záväzku Severnej Kórey nevyvíjať jadrové zbrane a nevykonávať ich skúšky tak, ako to stanovuje viacero rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN,” povedala Mogheriniová, pričom dodala, že ak Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) skúšku vodíkovej bomby skutočne vykonala, predstavovalo by to “hrozbu pre mier a bezpečnosť v celej oblasti severovýchodnej Ázie”. 

    V podobnom duchu komentovalo správy o úspešnej skúške severokórejskej vodíkovej bomby aj ruské ministerstvo zahraničných vecí. “Takéto kroky povedú len k ďalšiemu zhoršeniu situácie na Kórejskom polostrove, ktorý sa už teraz vyznačuje vysokým potenciálom pre vznik ozbrojenej alebo politickej konfrontácie,” uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí. 

    KĽDR dnes oznámila, že vykonala skúšku “miniaturizovaného vodíkového jadrového zariadenia”, ktoré predstavuje pozdvihnutie tamojšej “jadrovej sily na ďalší stupeň”. Podľa vyhlásenia prečítaného v štátnej televízii bol tento test “dokonale úspešný”. 

    - Reklama -