Dohoda po polročnom vyjednávaní. Assange absolvuje výsluch na naozaj nezvyčajnom mieste

    0

    Zmluva bola podpísaná v Quite po pol roku vyjednávaní, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na víkendové vyhlásenie ekvádorského ministerstva zahraničných vecí.

    Assange žije od júna 2012 v priestoroch ekvádorského veľvyslanectva v Londýne, aby sa vyhol vydaniu do Švédska, kde by čelil vyšetrovaniu pre podozrenie zo sexuálneho útoku a znásilnenia, z ktorých ho obvinili dve ženy. K činom údajne došlo v roku 2010. Austrálčan tieto obvinenia odmieta – podobne ako aj jeho zástancovia tvrdiaci, že ide o vykonštruovaný proces, za ktorým stoja politické sily, čo chcú Assangea aspoň zdiskreditovať.

    Samotný Assange sa obáva, že Švédsko by ho vydalo do USA, kde by ho mohli stíhať v súvislosti s kauzou WikiLeaks a zverejnením utajovaných vojenských a diplomatických materiálov. V tomto prípade šlo o najväčší únik informácií v dejinách USA.

    Ako pripomenula agentúra Reuters, Británia obviňuje Ekvádor, že ukrývaním Assangea na svojej ambasáde v londýnskej časti Knightsbridge bráni výkonu spravodlivosti.

    - Reklama -