Dočká sa Náhorný Karabach mieru? Do riešenia konfliktu sa vložili Rusi, Američania aj Francúzi

    0
    Arméni pália na azerbajdžanské pozície (Autor: SITA)

    Obaja lídri sa na rokovaní vo Viedni tiež dohodli, že stanovia termín a miesto svojho ďalšieho stretnutia, ktoré sa uskutoční v júni, a že Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) urýchlene dokončí plán na monitorovanie dodržiavania prímeria v Náhornom Karabachu, vyplýva z vyhlásenia. 

    Viedenské rozhovory arménskeho prezidenta Serža Sarkisjana a jeho azerbajdžanského náprotivku Ilhama Alijeva boli prvými od dramatického vzplanutia násilia, ku ktorému došlo v apríli medzi Arménskom podporovanými separatistami a azerbajdžanskými vládnymi silami v Náhornom Karabachu. 

    Na schôdzke boli prítomní americký minister zahraničných vecí John Kerry, šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov a francúzsky štátny tajomník pre európske záležitosti Harlem Désir. Kerry, ktorý je vo Viedni kvôli prebiehajúcim rokovaniam o Sýrii a Líbyi, osobitne hovoril s oboma lídrami inkriminovaných štátov. 

    Konflikt vyvolal znepokojenie medzinárodného spoločenstva sčasti aj preto, že by mohol viesť k destabilizácii oblasti, ktorá slúži ako koridor pre ropovody a plynovody smerujúce na svetové trhy. 

    Náhorný Karabach je arménskou enklávou v Azerbajdžane, na ktorej území bola v roku 1991 vyhlásená medzinárodne neuznaná Náhorná karabašská republika. Tamojší konflikt, ktorý si dodnes vyžiadal tisícky mŕtvych na oboch stranách a státisíce vnútorne vysídlených, sa skončil prímerím v roku 1994. 

    - Reklama -