Dočasným ministrom kultúry je Pellegrini. Poznáme už aj troch horúcich kandidátov na tento post

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    Miesto ministra kultúry sa uvoľnilo po odchode Mareka Maďariča (Smer-SD). Jeho abdikáciu prevzal prezident v pondelok 5. marca. Maďarič z vlády odišiel po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

    “Neviem si po vražde novinára, či sa už potvrdí, alebo nie, že to súviselo s jeho prácou, predstaviť, že by som naďalej pôsobil vo funkcii šéfa tohto rezortu,” odôvodnil svoj odchod Maďarič, ktorý ostáva radovým členom Smeru-SD a vracia sa do parlamentu.

    Prezident SR Andrej Kiska očakáva, že mu premiér Robert Fico (Smer-SD) dá v krátkom čase návrh na nového riadneho ministra kultúry. To, že ho nemá ani týždeň po ohlásenej demisii Mareka Maďariča, ho znepokojuje. Hovoril to na brífingu po tom, ako poveril dočasným vedením rezortu kultúry Petra Pellegriniho (Smer-SD).

    “Chcem vyjadriť znepokojenie, že ani týždeň po ohlásenej demisii do dnešného dňa nemám žiadne mená na riadneho ministra. Očakávam od premiéra, že túto situáciu v krátkom čase vyrieši,” povedala hlava štátu.

    Rozumie, že úlohou premiéra je čeliť “aktuálnemu riziku rozpadu vlády, riziku straty väčšiny poslancov v parlamente”. Prezident však očakáva, že po jarných prázdninách sa vedeniam vládnych strán podarí stretnúť, rokovať o riešení situácie a informovať o ňom.

    Dočasným ministrom kultúry je vicepremiér pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD). “Pán prezident ma požiadal, aby som zabezpečil bezproblémový chod rezortu, čo som mohol garantovať. A chcem uistiť všetkých, kultúrnu obec a organizácie pod ministerstvom, že budem manažérsky dohliadať na to, aby mohli napĺňať svoje ciele dané pre rok 2018,” povedal Pellegrini. Rezort je podľa jeho slov po Marekovi Maďaričovi plne funkčný. Pellegrini nepovedal, kto bude novým ministrom kultúry. Potvrdil, že v hre je viacero mien vrátane Erika Tomáša.

    Smer-SD údajne začal hľadať nového ministra kultúry, ktorý nahradí Mareka Maďariča. Podľa informácií TASR sú v hre tri mená, poslanci Národnej rady SR Erik Tomáš, Ján Podmanický a Dušan Jarjabek.

    “Sú to len mediálne špekulácie. Neviem o tom, že by predsedníctvo Smeru-SD prijalo v tejto veci nejaké rozhodnutia,” uviedol Tomáš. Strana sa podľa jeho slov naplno sústreďuje na stabilizáciu vládnej koalície. “Logicky sa až po vyriešení situácie môže diskutovať o personálnych zmenách vo vláde,” doplnil.

    Jarjabek tvrdí, že o tom neuvažoval, ani neuvažuje. “Dnes sa riešia iné veci. Pre mňa je dôležité, aby nastal istý dohovor v rámci koalície, aby vláda mohla fungovať ďalej a spoločenská situácia sa dostala do normálu,” uviedol predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá.

    Priorita je podľa jeho slov vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, následne dohoda v koalícii a až potom ďalšie veci. “Kto bude minister kultúry, ma v tejto chvíli až tak nezaujíma,” doplnil Jarjabek. S Podmanickým sa TASR zatiaľ spojiť nepodarilo.

     

    - Reklama -