Dočasné prímerie v Sýrii skončilo

    0
    Turecké tanky pri hraniciach. Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Sýrska armáda vyhlásila sedemdňový pokoj zbraní 12. septembra po tom, ako sa Spojené štáty a Rusko dohodli na týždňovom prímerí platnom pre celé územie Sýrie. So zastavením paľby súhlasili aj povstalci. 

    Dohoda sa však nevzťahovala na extrémistov z tzv. Islamského štátu (IS) a ozbrojencov napojených na teroristickú sieť al-Káida.

    Prímerie v Sýrii sa podľa dostupných informácií vo veľkej miere dodržiavalo, a to na väčšine územia krajiny. Obe strany sa ale opakovane obviňovali z jeho porušovania.

    Povolenia pre humanitárnu pomoc v nedohľadne

    Koordinátor humanitárnej pomoci OSN Stephen O'Brien vyjadril dnes rozčarovanie nad tým, že konvoj s potravinami pre obliehanú východnú časť Aleppa už asi týždeň čaká na turecko-sýrskych hraniciach. Dvadsať kamiónov OSN totiž stále nedostalo potrebné povolenia a bezpečnostné garancie, ktoré mala poskytnúť sýrska vláda. 

    V povstalcami kontrolovanom východnom sektore Aleppa, ktorý obliehajú vládne sily, sa nachádza približne 275.000 obyvateľov odrezaných od dodávok potravín, vody, liekov i elektriny. Prvý z plánovaných dvoch konvojov s pomocou, ktorý stále čaká v Turecku na vstup do Sýrie, mal zaistiť mesačné zásoby potravín pre zhruba 185.000 ľudí. 

    - Reklama -