Dobré správy z okresu Lučenec: Takto si situáciu pochvaľoval Richter v Buzitke

    0
    Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter prichádza na výjazdové rokovanie vlády (Autor: TASR)

    „Pre mňa je veľmi pozitívne, že takisto ubudlo aj 60 percent dlhodobo evidovaných nezamestnaných. Len prostredníctvom projektu Cesta na trh práce tu bolo vytvorených 626 nových pracovných miest a podporili sme 1213 osôb za migráciou. To znamená, že berú príplatok za to, že cestujú niekde za prácou,“ konkretizoval Richter.

    Ako doplnil podpredseda vlády Richard Raši (Smer-SD), v septembri 2016 bola nezamestnanosť v Lučeneckom okrese na úrovni viac ako 16 percent a ambíciou akčného plánu bolo znížiť ju pod 12 percent.

    „Môžeme konštatovať, že napriek tomu, že akčný plán má byť plnený do konca roka 2020, parameter zníženia nezamestnanosti bol už prekonaný a v súčasnosti je jej miera vo výške niečo nad 7,5 percenta,“ objasnil Raši s tým, že doteraz bolo v okrese vytvorených 1900 pracovných miest, z toho v poslednom roku viac ako 700.

    Podľa informácií ministra práce ubudlo od septembra 2016 v okrese dovedna 1300 poberateľov hmotnej núdze. Spomenul tiež podľa jeho slov diametrálne odlišnú situáciu v porovnaní so susedným okresom Poltár.

    „Tam je len jeden zamestnávateľ s počtom zamestnancov nad 100. Tu ich je 15,“ zdôraznil.

    Ako ďalej uviedol, v okrese sa stále nachádza v evidencii nezamestnaných takmer 3500 ľudí.

    „Z nich je 1700 s neukončeným alebo základným vzdelaním. Práve pre nich sú určené sociálne podniky, ktorých tu funguje päť,“ ozrejmil Richter. Doplnil tiež, že stredoškolákov je v evidencii 1550 a 230 je vysokoškolákov.

    Výsledky akčného plánu v okrese Lučenec sú podľa ministra práce absolútne pozitívne a keby sa teraz rozhodovalo, či bude zaradený medzi najmenej rozvinuté, bolo by to na hrane.

    Za výhodu podľa vlastných slov považuje fakt, že nové pracovné miesta vznikli v rámci okresu v rôznych odvetviach.

    - Reklama -