Dobré časy, keď štát vybral viac na daniach, ako sa očakávalo, sa končia, vyhlásil nemecký minister financií Scholz

    0
    Olaf Scholz, nemecký minister financií (Autor: TASR)

    Nemecko vykazuje od roku 2014 rozpočtový prebytok, keďže najväčšie hospodárstvo Európskej únie rástlo deväť rokov po sebe. Ale najnovšie predpovedá, že jeho ekonomika v roku 2019 spomalí, pretože obchodné napätie bráni vývozu.

    “Dobré časy, keď štát vždy vybral viac na daniach, ako sa očakávalo, sa končia,” vyhlásil Scholz.

    Za rok 2018 dosiahne Nemecko podľa neho opäť daňový prebytok, ale to bude zároveň koniec “zlatých rokov”, skonštatoval minister, ktorý už odteraz nepredpokladá žiadne ďalšie nepredvídateľné dodatočné príjmy, určite nie v takom rozsahu.

    Uviedol tiež, že vláda nebude schopná zrušiť tzv. solidárnu daň (ktorá má prezývku Soli) pre všetkých daňových poplatníkov vrátane 10 % ľudí s najvyššími príjmami, ako to chcú kresťanskí demokrati (CDU) kancelárky Angely Merkelovej.

    “Počas koaličných rokovaní sme z dobrých dôvodov súhlasili, že občania s veľmi vysokým príjmom by mali naďalej platiť Soli,” povedal Scholz, člen sociálnych demokratov (SPD), menšieho partnera vo vládnej koalícii.

    Scholz chce zároveň zvýšiť zdanenie veľkých medzinárodných spoločností, ako sú Amazon, Facebook alebo Starbucks. Spolieha sa pritom na podporu amerického prezidenta Donalda Trumpa.

    “Musíme zastaviť presun zisku do krajín s malými alebo žiadnymi daňami, preto chcem presadiť minimálne zdaňovanie podnikov na medzinárodnej úrovni,” povedal.

    “Predkladáme túto tému spolu s Francúzskom a Japonskom na stretnutiach skupín G7 a G20. A americká vláda bude (v tomto bode) pravdepodobne na našej strane,” dodal.

     

    - Reklama -