Do základného imania dialničiarov by mali pribudnúť viaceré pozemky

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Slovenskej republike sa ani pri aktualizácii kľúča nezmení podiel na základnom imaní v Európskom mechanizme pre stabilitu (ESM), tzv. trvalom eurovale. Vyplýva to z materiálu rezortu financií, ktorý tiež v stredu prediskutuje vláda.

    Kľúč na určenie príspevkov na základnom imaní sa upraví, ak sa skončí obdobie dvanástich rokov určených pre korekciu niektorého člena. K 1. januáru 2020 sa končí dočasná korekcia pre Maltu, ktorá prijala euro 1. januára 2008.

    Aktualizácia sa nedotkne podielu Slovenskej republiky. Ten zostane na úrovni 0,8184 %. Vláda Slovenskej republiky a Českej republiky zasadnú spolu 11. novembra vo Valticiach.

    Pri tejto príležitosti si pripomenú aj 30. výročie Nežnej revolúcie. Informuje o tom materiál určený na stredajšie rokovanie vlády. Pôjde už o siedme spoločné zasadnutie kabinetov.

    Uskutoční na základe pozvania českého premiéra Andreja Babiša. Slovenskú delegáciu povedie premiér Peter Pellegrini. Ministri vo Valticiach prediskutujú spoločné projekty, ktoré iniciovali v uplynulom období.

    Venovať sa budú aj ekonomickej spolupráci, projektom cezhraničnej spolupráce, energetickej bezpečnosti, dobudovaniu dopravnej infraštruktúry, spolupráci v oblasti vnútornej bezpečnosti a obrany.

    A tiež zahraničnopolitickým témam, vrátane aktuálneho predsedníctva SR v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a predsedníctva ČR vo V4.

    Tradícia spoločného rokovania vlád SR a ČR sa rozvíja od roku 2012 a stala sa súčasťou slovensko-českých vzťahov. Naposledy sa obe vlády stretli v roku 2018 v Košiciach.

     

    - Reklama -