Do vrecák členov volebných komisií šlo cez dva milióny eur

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    “Odmeny členov a zapisovateľov volebných komisií nepodliehajú zdaneniu ani odvodom,” doplnila. Výška odmeny za výkon týchto funkcií za deň konania volieb bola 77 percent zo sumy, ktorá pripadá na jeden pracovný deň z priemernej mesačnej mzdy zamestnanca za predposledný kalendárny štvrťrok pred kalendárnym štvrťrokom, v ktorom sa konajú voľby. Hlasovanie bolo 5. marca.

    Člen štátnej volebnej komisie má odmenu 1,5-násobok priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR za predchádzajúci kalendárny rok. Z odmeny odvádza príspevok na zdravotné, nemocenské a dôchodkové poistenie.

    Podľa Štatistického úradu SR priemerná mesačná nominálna mzda zamestnanca v hospodárstve SR za rok 2015 je 883 eur. Člen štátnej komisie by tak mal mať odmenu v hrubom 1325 eur. Predseda komisie ešte viac, keďže mu patrí aj osobitný príplatok vo výške 30 percent mesačnej odmeny.

    Členovia komisie mali v novembri minulého roku hrubú mesačnú odmenu 1287 eur. V čistom, teda po vykonaní zákonných zrážok poistného a dane, to bolo 902,79 eura. Predseda komisie mal navyše ešte osobitný príspevok 387 eur a mesačne spolu s ním zarobil 1674 eur v hrubom. V čistom to bolo 1174,25 eura.

    - Reklama -