Do súťaže o novú nemocnicu postúpilo 5 medzinárodných konzorcií. Sanigest CEE ani Kmotríkova firma GPN medzi nimi nie sú

0
Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

Výberové konanie by sa malo skončiť do konca tohto roka. Ministerstvo zdravotníctva chce nastaviť finálne podmienky súťaže pomocou dialógu tak, aby boli optimálne. Podľa hovorcu ministerstva zdravotníctva Petra Bublu bude projekt novej univerzitnej nemocnice v Bratislave „realizovaný v spolupráci so zainteresovanými subjektami, najmä s Lekárskou fakultou UK, Slovenskou zdravotníckou univerzitou a sociálnymi partnermi”. Hovorca tiež uviedol, že „v rámci verejných konzultácií bude zainteresovaným subjektom umožnené klásť otázky, ako aj podávať návrhy a pripomienky”.

Prestarnuté slovenské nemocnice

V zozname slovenských zdravotníckych zariadení je zapísaných 126 nemocníc a liečební. Problém preto nie je ani tak v ich nedostatku, ale v tom, ako dlho sú už v prevádzke. Zdravotnícke zariadenia na slovensku majú v priemere približne 42 rokov. Preto chce Ministerstvo zdravotníctva obnovovať, kde sa len dá. Rezort na tento účel vyčlenil 30 miliónov eur, ktoré majú byť využité na rekonštrukcie a nákup vybavenia pre štátne nemocnice ešte tento rok.

Odborári čakali viac

Podľa odborárov výmeny okien či rekonštrukcie interiérov zdravotníckym zariadeniam nepomôžu. Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský uviedol, že „od premiéra očakávali skôr systematickejšie opatrenie, ako vymaľovanie stien v čakárňach”. Visolajský poukázal aj na to, že vláda by sa mala postarať najmä o to, aby sa neopakovali prípady podobné kauze spojenej s nákupom CT-čka do nemocnice v Piešťanoch. Zdá sa však, že to sa vláde premiéra Fica zatiaľ nedarí, pretože v médiách sa objavili informácie o tom, že do Žilinskej nemocnice kúpili údajne predražený ultrazvuk.

- Reklama -