Do sto dní. Protischránkový zákon z dielne ministerky Žitňanskej príde čoskoro

    0
    Ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská (Autor: SITA)

    Ministerka vysvetlila, že protischránkový zákon by sa mal vzťahovať na všetky situácie, keď štát vstupuje do vzťahu so súkromným sektorom a dochádza k prevodu majetku alebo použitiu verejných zdrojov.

    Teraz sa do registra zapisujú len firmy, ktoré idú do verejného obstarávania, dodala na vysvetlenie. V súčasnosti register firiem spadá pod Úrad pre verejné obstarávanie, ministerka ešte nemá doriešené, pod koho bude spadať nový verejný register konečných užívateľov výhod.

    “Zároveň potrebujeme zabezpečiť reálnu kontrolovateľnosť údajov v registri a reálnu vymožiteľnosť. Je potrebný solídny systém sankcií. Tí, čo porušia pravidlá, to musia pocítiť tak, že ich to bude naozaj bolieť,” dodala Žitňanská. 

    Parlament minulý rok prijal vládnu novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá čiastočne rieši problém účasti tzv. schránkových firiem na verejnom obstarávaní. Od 1. novembra vytvoril Úrad pre verejné obstarávanie register konečných užívateľov výhod. V ňom by mali vysvetľovať svoje vlastnícke pozadie všetky firmy, ktoré sa hlásia do verejného obstarávania.

    Cieľom bolo vylúčiť z verejného obstarávania schránkové firmy, teda tie, ktoré vlastnia neznáme osoby. Návrh Smeru-SD ako nedostatočný kritizovala nielen opozícia, ale aj prezident Andrej Kiska, ktorý ho vrátil do parlamentu.

    - Reklama -