Do neba volajúca nespravodlivosť. Kto je psychopat a kto úbožiak? Zamýšľajú sa sulíkovci

    0
    Jana Kiššová, podpredsedníčka SaS (Autor: SITA)

    Poslankyňa za SaS porovnáva dva prípady, ktoré však pre ich hlavných aktérov skončili rôzne. Vo svojom blogu rozoberá prípad Jánoša, ktorý vraj nosil domov peniaze z Hornonitrianskych baní a chcel ich baliť do alobalu. Vo videu to povedala jeho bývalá žena Iveta, ktorá sa vzápäti od nahrávky dištancovala. Jánoš sa mal navyše hrubo správať nielen k nej, ale aj k ich 12-ročnej dcére. Ako poslanec napokon skončil a s manželkou ich rozviedli.

    Iný je prípad muža, ktorý sa staral o svojho nevyliečiteľne chorého syna Dominika, a mal ho zámerne odpojiť od prístrojov. Chlapec zomrel. Ako upozorňuje Kiššová, títo muži majú spoločné, no zároveň tak odlišné niečo skutočne zásadné.

    Kto môže ovplyvňovať svedkov?

    Obaja muži majú na krku vážne obvinenia, trestné stíhanie a hrozbu trestov. Ale aký je ten veľký rozdiel? Kým Jánoš je stíhaný na slobode, Andrej sedí vo vyšetrovacej väzbe.

    „Vladimír Jánoš čelí dôvodnému podozreniu z násilníctva, týrania manželky a dcéry, sprenevery, z účasti v organizovanej kriminálnej skupine. Vladimír Jánoš, vplyvný politik, s ktorým je spojené obvinenie jeho právnika a lekára pre marenie spravodlivosti, keď títo údajne zariadili falošné potvrdenie o neschopnosti Jánoša vypovedať pred políciou,“ opisuje exsmeráka Kiššová. Jánoš je podľa nej nebezpečný, môže ovplyvňovať svedkov, napriek tomu sa zrejme pre políciu nejaví ako riziko, keďže je stíhaný na slobode.

    Naproti tomu Andrej, obyčajný muž, ktorý sa celý život staral o chorého Dominika, sedí vo vyšetrovačke. „Človek bez finančných prostriedkov, bez možnosti pokračovať v trestnej činnosti, bez akéhokoľvek podozrenia na ovplyvňovanie svedkov, bez možnosti komplikovať vyšetrovanie,“ opisuje ho Kiššová. Zároveň dodáva, že ani nemohol ísť na pohreb svojho syna a  zamietli mu aj sťažnosť voči väzobnému stíhaniu. To je podľa Kiššovej až do neba volajúca nespravodlivosť a hanba. „Tak takto vyzerá naše Slovensko za vlády Smeru,“ doplnila.

    Extrémne vysoké riziko

    Vyhranený názor na to má aj jej šéf Richard Sulík. Jozef Andrej je podľa neho chudákom, ktorý odpojil svojho syna od prístrojov, lebo jeho život bol jedno veľké trápenie. Exposlanec Jánoš však aj pre neho predstavuje extrémne vysoké riziko, že svoju bývalú ženu bude pre nahrávku o peniazoch v alobale ovplyvňovať. Napriek tomu vo vyšetrovacej väzbe nesedí. A aký z toho vyvodil Sulík záver? Žiada ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, aby podal mimoriadne dovolanie na vzatie Jánoša do väzby.


     

    - Reklama -