Do fondu EÚ pre Afriku sa presunie ďalších 500 miliónov eur

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    “Do trustového fondu pôjde 500 miliónov eur, s tým, že členské štáty sú vyzvané, aby aj navyše prispievali do trustového fondu EÚ… To je fond, do ktorého V4 prispela myslím 35 miliónov eur v prvom kole a samozrejme Slovenská republika bude v prípade potreby a prejavenia solidarity ochotná príspevky navýšiť. O (ich) výške ešte hovoriť nemôžem, lebo nebežala takáto diskusia,” povedal slovenský premiér. Dodal, že o tejto veci sa SR pravdepodobne ešte poradí s ďalšími krajinami V4. 

    Ohľadne Afriky je podľa Pellegriniho dôležité, aby EÚ s Afrikou nenarábala ako s “kontinentom, z ktorého k nám prúdi migračná vlna, ale aby sme africký kontinent vnímali v kontexte budúceho rozvoja a prosperity”. Výzva, na ktorej sa lídri na summite EÚ dohodli, smerovala podľa jeho slov k tomu, aby EK a európske krajiny urobili všetko pre to, aby pomohli “aj africkému kontinentu a jednotlivým štátom zvyšovať kvalitu života, budovať infraštruktúru, vzdelávanie, zdravotníctvo” a podobne. 

    Európska komisia sa podľa premiéra ďalej zaviazala udržiavať korektné vzťahy a diskusiu s Tureckom, s ktorým má EÚ dohodu v oblasti migrácie. V tejto súvislosti sa podľa Pellegriniho hovorí o ďalšom možnom príspevku niekoľkých miliónov eur, ktoré by sa poskytli Turecku v rámci implementácie tejto dohody. 

    - Reklama -