Do európskej pohraničnej stráže pošleme asi sto policajtov

    0
    Minister vnútra Robert Kaliňák (vpravo) a prezident HaZZ Alexander Nejedlý (vľavo) v obci Červený Kameň po leteckom nešťastí dvoch lietadiel (Autor: SITA)

    „Od jari sme vyzývali na to, aby bola základom úspešného boja proti nelegálnej migrácii silná ochrana vonkajších hraníc,“ povedal šéf rezortu vnútra. Existuje podľa neho ešte viacero vecí na diskusiu, no Slovensko je podľa neho pripravené prispieť veľkou mierou k tomu, aby aj naši policajti tvorili súčasť tejto jednotky a boli pripravení zasahovať.

    „Robili sme to doteraz v menšej miere a na dobrovoľnej báze. Sme preto pripravení to robiť v omnoho väčšom rozsahu, aby boli hranice strážené,“ vysvetlil minister vnútra. Stále podľa neho platí, že slovensko-ukrajinská hranica je aj ukrajinsko-nemeckou, ako aj turecko-grécka hranica je hranicou turecko-slovenskou. „A preto je nevyhnutné, aby sme mali možnosť silnej ochrany vonkajších hraníc,“ dodal.

    Slovensko vytvorilo aj 300-člennú jednotku HRAD, ktorá bude od 1. januára hraničným dozorom a bude slúžiť v súvislosti s migračnou krízou v zahraničí. Práve stovka z týchto policajtov by mala byť podľa Roberta Kaliňáka určená pre spoločnú európsku pohraničnú stráž. „Keď počítam, že tam má byť 1 500 ľudí, tak je to celkom veľké číslo v porovnaní s tým, čo zostane pre ostatné krajiny. No sme svojou mierou pripravení pomôcť, aby to bolo efektívne a účinné,“ dodal šéf rezortu s tým, že napríklad Grécko jasne ukázalo, že nevie hranicu chrániť. „A keď nevie, tak v tom prípade musí nastúpiť napríklad takáto európska pohraničná stráž,“ uzavrel.

    Európska pohraničná jednotka, ktorú predstavila EK, by mala byť schopná okamžite zasiahnuť v krízových situáciách v tých členských štátoch, ktoré nie sú schopné dostatočne ochrániť vonkajšie hranice EÚ, a to dokonca aj bez súhlasu dotknutej krajiny.

    - Reklama -