Do čoho a odkiaľ vrážajú peniaze strany v predvolebných kampaniach? Rúško tajomstva by mali poodhaliť transparentné účty

    0
    Minister vnútra SR Robert Kaliňák (prvý zľava) a predseda NR SR Peter Pellegrini (šiesty sprava) s členmi prvej Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán po skončení odovzdávania menovacích dekrétov (Autor: SITA)

    Z 23 politických strán ešte sedem neoznámilo internetové adresy účtov, z ktorých si kampaň dotujú. Platí to hlavne o menších stranách, tie väčšie sa ľuďom doslova „otvorili“ všetky.

    Medzi strany, ktoré to v tomto smere poriadne zanedbávajú, je aj Demokrati Slovenska-Ľudo Kaník. Podľa jej lídra, robia všetko za pochodu a nemajú ešte ani web a ani transparentné účty. Tajomník KSS Štefan Fábry informoval denník SME, že do pondeľňajšieho večera ešte stále čakali na odpoveď z banky, kde si účet vytvorili.

    Také SDKÚ už účet údajne má, no ministerstvu vnútra adresu zatiaľ neoznámilo. V zákone nie je lehota, ktorá by stranám nariaďovala presný termín, dokedy si musia účty zriadiť. Zavedenie transparentných bankových kont presadil Robert Kaliňák po tom, ako sa na Slovensko zniesla vlna kritiky od skupiny štátov proti korupcii (GRECO). Kritizovali hlavne neprehľadné financovanie strán. Kampaň môžu viesť aj hnutia či jednotlivci. Ministerstvo eviduje aj stranu Občania Slovenska, ktorú založil Alojz Hlina.

    - Reklama -