Do Veľkej Británie prišiel veľmi prísny list z Japonska

    0
    Vlajky EÚ a Spojeného kráľovstva (Autor: TASR)

    Britská premiérka Theresa Mayová bude zrejme musieť prehodnotiť svoj doterajší prístup „brexit znamená brexit“. Odchod z Európskej únie totiž pre mnohých britských obchodných partnerov znamená, že by prišli o svoje investície alebo že by sa im inak znepríjemnila práca.

    A táto skutočnosť ich núti zasahovať do procesu brexitu. V niektorých prípadoch dokonca dosť nevyberaným spôsobom, ako to napríklad urobilo Japonsko. To totiž poslalo Británii 15-stránkový list, v ktorom si úplne bez okolkov kladie podmienky. Tento list bude potom pravdepodobne vzorom pre ďalšie obchodné rokovania medzi Britániou a jej obchodnými partnermi.

    Británia totiž nediskutuje o vzájomnom vzťahu len s EÚ, ale aj s pestrou škálou zahraničných spoločností, ktoré z nej urobili svoju spojku do EÚ. A každá z nich má dostatok munície na to, aby zamiešala karty v britskom rozhodovacom procese.

    „Premiérka sa bojí, že sa pod tlakom svojich obchodných komunít rozhodnú ďalšie neúniové krajiny nasledovať japonský príklad a verejne predstavia parametre prijateľných dohôd z pohľadu vlastných spoločností v Británii,“ uvádza The Guardian. Jednou takou krajinou je napríklad Čína, ktorá ohľadom svojej vlastnej ekonomickej prosperity nepozná brata.

    Ďalší problém, ktorý japonský list pre Mayovú predstavuje, tkvie v načasovaní. Britská vláda totiž ešte ani zďaleka nemá zjednotené všetky požiadavky ohľadom vlastného vystúpenia z EÚ a už sa hrnú požiadavky iných, a to veľmi špecifické. Japonci však tvrdia, že rozhodne nediktujú, ako by mala Británia postupovať. Len bránia vlastné ekonomické záujmy.

    Lenže niektoré ich požiadavky útočia na základné istoty brexitu. Japonsko totiž nielenže trvá na tom, aby Británia zostala súčasťou zóny voľného obchodu EÚ, ale navyše chce, aby naďalej dovoľovala pracovnú migráciu z európskych krajín.

    Japonské banky sa potom rovno zariekli, že ak Británia nezariadi špeciálne pasy pre finančníkov, odsťahujú z Londýna svoje riaditeľstvá. „Žiadna z týchto požiadaviek nie je úplne nová, ale vidieť ich takto ambiciózne formulované zo strany dôležitého investora veľmi podčiarkuje dôležitosť ekonomických záujmov. Ak budú aj naďalej ohrozené, nikto nemôže počítať s diplomatickou jemnosťou. Tento list môže byť prvým z radu varovných výstrelov.“

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -